Symptomen van diabetes bij kinderen

dossier Je hoort het voortaan vaker, diabetes bij jonge kinderen. Maar wat betekent dat nu precies? En hoe kan je zien of jouw kleintje diabetes heeft? Wij lijsten de eerste symptomen van diabetes voor je op.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?

Stijging diabetes type 1 bij kinderen

Sinds 2008 is het aantal kinderen met diabetes jonger dan 19 jaar in België sterk toegenomen. In 2019 waren er 16 nieuwe diagnoses per 100 000 kinderen terwijl dat in 2008 nog ging over 6 nieuwe diagnoses per 100 000 kinderen onder de 19 jaar. Het aantal nieuwe diagnoses met diabetes type 1 is dus met een factor van 2,7 vermenigvuldigd op 10 jaar tijd. In 2019 had 0,14% van de kinderen onder de 19 jaar diabetes type 1. De exacte reden voor deze stijging blijft onduidelijk. Het is waarschijnlijk te verklaren door een complexe interactie tussen verschillende omgevings- en genetische factoren.

Wat is diabetes type 1?

Getty_diabetes_kind_bloedsuiker_2024.jpg

© Getty Images

Diabetes type 1 is één van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Hierbij wordt onvoldoende insuline aangemaakt door een stoornis van de insuline producerende cellen van de alvleesklier of pancreas. Deze vorm van diabetes ontstaat meestal op jongere leeftijd (vóór 40 jaar). Type 1 diabetes ontwikkelt zich meestal over een korte periode. De bloedsuikerwaarden verhogen snel en dan volgen al snel de klachten. Het is enorm belangrijk dat een kind zo snel mogelijk een aangepaste behandeling krijgt. De eerste tekenen kunnen op elke leeftijd de kop opsteken, ook bij peuters en kleuters. De symptomen zijn voor kinderen en volwassenen hetzelfde. De tekenen van diabetes zijn meestal vrij duidelijk. Het komt erop aan ze tijdig te herkennen en ze vooral niet te onderschatten. Bij de huisdokter kan je de bloedsuikerspiegel van je kleintje laten onderzoeken en aan de hand daarvan kan er eventueel doorverwezen worden naar het ziekenhuis om de diagnose te stellen. 

Lees ook: Deze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2

Eerste symptomen diabetes bij kinderen

Als de volgende symptomen van toepassing zijn op jouw kindje, kan je best even naar de arts gaan voor een bloedonderzoek. Deze symptomen kunnen de eerste tekenen van diabetes zijn. Let wel dat de symptomen van diabetes voor iedereen anders zijn en dus ook kunnen verschillen qua intensiteit. Maak je dus geen onnodige zorgen.

  • Vaak en veel moeten plassen
  • Intense dorst hebben en ook 's nachts veel drinken
  • Buitenmaats veel drinken
  • Vermageren zonder dat daar een duidelijke reden voor is
  • Heel vaak oververmoeid zijn zonder verklaring

Lees ook: Hoe herken je diabetes?

Behandeling diabetes bij kinderen

Sophie Billiet van Diabetes Liga: "Kinderen met diabetes worden behandeld door een multidisciplinair team in een Kinderconventie. Er is een 24-uurs permanentie voorzien. Het team biedt niet alleen een goede omkadering voor het gezin, maar informeert ook de school, kinderopvang, jeugdbeweging, sportclub … Wie op zoek is naar een extra netwerk voor ervaringsuitwisseling met lotgenoten – dit zijn de kinderen met diabetes alsook hun ouders, kan terecht bij de Diabetes Liga en Diakids."

Lees ook: Financiële tegemoetkomingen voor kinderen met diabetes

Bronnen:
https://www.diabetes.be
https://www.diabetes.org.uk

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram