Financiële tegemoetkomingen voor kinderen met diabetes

dossier

Als een kind diabetes heeft, is de impact op het dagelijkse leven groot. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en zelfs financieel. Kinderen met diabetes hebben normaal recht op een extra zorgtoeslag bij het Groeipakket (vroegere kinderbijslag). Om welke financiële tegemoetkomingen gaat het dan precies?

Lees ook: Opstarttraject diabetes vervangt 'Voortraject'

Zorgtoeslag bij Groeipakket

Getty_kinderen_school_2024.jpg

© Getty Images

Sinds 2019 spreken we over het Groeipakket in plaats van de kinderbijslag. Kinderen met een verhoogde ondersteuningsnood komen in aanmerking voor een extra toelage bovenop het basisbedrag: de zorgtoeslag. Het specifieke bedrag van deze toelage is afhankelijk van het aantal toegekende punten en varieert tussen de 87 en 583 euro. Er wordt niet enkel rekening gehouden met de medische diagnose, maar vooral met de impact van de aandoening op het dagelijks leven van het kind en de familie. Bijvoorbeeld: het mee opvolgen van de aandoening, consultaties, interactie met de school…

Ook kinderen met diabetes hebben recht op de zorgtoeslag. Doorgaans krijgen zij een zorgtoeslag van 116 euro per maand, bovenop het Groeipakket. De zorgtoeslag dien je zelf aan te vragen. Een stappenplan voor de aanvraag van deze zorgtoeslag vind je via deze link.

Lees ook: Wat zit er allemaal in het Groeipakket?

Tegemoetkomingen gelinkt aan zorgtoeslag

Als je recht hebt op een zorgtoeslag, dan heb je (eventueel) ook recht op enkele fiscale en sociale tegemoetkomingen. Bepaalde tegemoetkomingen worden automatisch toegekend, andere moet je zelf aanvragen.

Recht op vermindering van de onroerende voorheffing

Voor gezinnen met een kind met diabetes (en een zorgtoeslag van 6 punten of meer) is er een recht op vermindering van de onroerende voorheffing. De onroerende voorheffing is een jaarlijkse Vlaamse belasting. Voor eigenaars van een onroerend goed (bv. huis) wordt de vermindering automatisch toegekend op het aanslagbiljet.

Zorgforfait voor chronisch zieken

Voor kinderen met diabetes met hoge medische kosten kan het zorgforfait voor chronisch zieken eventueel in werking treden (een tegemoetkoming van 323,98 euro per jaar). Dit gebeurt automatisch.

European Disability Card (EDC)

De European Disability Card (EDC) of Europese handicapkaart is een kaart die voordelen biedt voor culturele, sportieve of vrijetijdsactiviteiten. De kaart is geldig in België, maar ook Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië. Je kan deze kaart 30 dagen na ontvangst van de beslissing van de zorgtoeslag digitaal aanvragen. 

Je aanvraag kan je indienen via mijnvaph.be met de e-ID van je kind. Heb je geen e-ID, dan kan je de kaart aanvragen bij het provinciaal kantoor van het VAPH. 

Bijkomende premies bij je gemeente

In sommige gemeentes heeft elk kind met een zorgtoeslag recht op bepaalde tegemoetkomingen. Vraag bij de gemeente waar je woont na of je kind daarvoor in aanmerking komt.

Extra tegemoetkomingen voor kinderen met diabetes

Naast de zorgtoeslag zijn er ook andere tegemoetkomingen voor kinderen met diabetes. Zo is er de kilometervergoeding voor kinderen met diabetes (jonger dan 18 jaar) die opgevolgd worden in een kinderconventie, en zijn er extra tegemoetkomingen als je lid bent van een ziekenfonds. Vraag ook eens na of je hospitalisatieverzekering kan tussenkomen in bepaalde (ambulante) kosten.

Meer informatie vind je in dit artikel uit Diabetes Info, het ledenmagazine van Diabetes Liga.

Lees ook: Diabetes: bloed prikken binnenkort niet meer nodig

De bedragen die in dit artikel vermeld zijn, worden geïndexeerd.


Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram