Diabetes: bloed prikken binnenkort niet meer nodig

123m_diabetes_glucose_prikken_2022.jpg

nieuws

De Gentse start-up Indigo Diabetes werkt aan een kleine sensor die onder de huid van mensen met diabetes wordt ingebracht en zo de glucosewaarden nauwkeurig registreert. Zo hoeven ze zich niet langer in hun vinger te prikken of met een pleister op hun arm rond te lopen om hun bloedsuikerspiegel te meten.

De sensor meet de glucosewaarden met behulp van licht. Een chip stuurt licht door het lichaamsvocht, en aan de hand van welke kleuren geabsorbeerd worden, kan de sensor het glucosegehalte bepalen. De sensor stuurt de waarden door naar een ontvanger ter grootte van een USB-stick, die op zijn beurt de gegevens naar een smartphone zendt. Zo krijgt de patiënt automatisch een melding bij afwijkende glucosewaarden.  

“In vele gesprekken met mensen met diabetes merkte ik al gauw dat onze lichtsensor hun levenskwaliteit substantieel kan verbeteren. Dit besef is voor mij de motor om het onmogelijke mogelijk te maken”, vertelt CEO Danaë Delbeke aan Universiteit Gent, waar ze doctoreerde in de fotonica. Indigo Diabetes haalde vorig jaar 38 miljoen euro op in de hoop om in 2024 een werkbaar product op de markt te hebben.

Bronnen:
https://indigomed.com
https://www.durfdenken.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram