Deze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2

123m_diabetes_glucose_prikken_2022.jpg

nieuws

De afgelopen 40 jaar is het aantal gevallen van diabetes en obesitas wereldwijd explosief gestegen. Onderzoekers hebben de veranderingen in ons voedingspatroon in die laatste 40 jaar in kaart gebracht en ontdekten zo welke drie eetgewoontes het vaakst gelinkt zijn aan diabetes type 2.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?

Oorzaken diabetes type 2

Onderzoekers van de Friedman School of Nutrition Science and Policy van Tufts University hebben onze voedingsgewoontes van de voorbije veertig jaar bestudeerd, en dat in maar liefst 184 landen. Zo bleek dat in 2018 zeven van de tien diagnoses van diabetes type 2 verband houden met het dieet van de patiënt. Sterker nog, ze hebben ontdekt welke voedingsmiddelen de grootste invloed hadden op het ontstaan van de ziekte.

Van de 11 voedingsfactoren die werden opgevolgd, vielen vooral deze drie boosdoeners op:  

  1. Onvoldoende consumptie van volkoren granen
  2. Overmatige consumptie van geraffineerde granen: witte bloem, witte rijst, witte pasta, enz.
  3. Overconsumptie van verwerkt vlees en onbewerkt rood vlees: gemiddeld eten mensen in alle landen van het onderzoek 56,5 g vlees per dag. De optimale inname is 14,3 g per dag.
Andere factoren die ook kunnen meespelen in het ontstaan van de ziekte, maar beduidend minder invloed hadden, zijn: 

  • te veel vruchtensap 
  • te veel aardappelen
  • te weinig yoghurt
  • onvoldoende inname van fruit, groenten, noten of zaden

Lees ook: Zes gouden tips om diabetes te voorkomen

"Onze studie suggereert dat de slechte kwaliteit van koolhydraten wereldwijd een van de belangrijkste factoren is bij voedingsgerelateerde type 2 diabetes, met aanzienlijke verschillen tussen landen en in de tijd," zegt hoofdauteur professor Dariush Mozaffarian. "Deze nieuwe bevindingen tonen aan dat we ons op nationaal en mondiaal niveau moeten richten om voeding te verbeteren.”

Lees ook: Wat is prediabetes en wat kan je er zelf aan doen?

Uit de analyse bleek dat door voeding veroorzaakte diabetes type 2 wereldwijd meer mannen treft dan vrouwen, meer jongvolwassenen dan ouderen en meer stadsbewoners dan plattelandsbewoners. 

Europa (Centraal- en Oost-Europa) en Centraal-Azië, met name Polen en Rusland, waar de voeding over het algemeen rijk is aan rood vlees, verwerkt vlees en aardappelen, registreerden het hoogste aantal voedingsgerelateerde gevallen van type 2 diabetes. De incidentie was ook hoog in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, met name in Colombia en Mexico, als gevolg van een hoge consumptie van suikerhoudende dranken, verwerkt vlees en een lage consumptie van volkoren granen.

Lees ook: Diabetes en depressie: zorgelijk duo

Bronnen:
https://www.eurekalert.org
https://www.nature.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram