6 tips om je kind te helpen een positief lichaamsbeeld op te bouwen

getty_kind_spiegel_kus_2023.jpg

nieuws

Op latere leeftijd leer je dat je je niets moet aantrekken van wat anderen over je zeggen, maar op jonge leeftijd is het soms moeilijk. Krijgt een kind opmerkingen over zijn of haar uiterlijk, dan wordt het onzeker. Hier zijn enkele tips zodat je kind een positief lichaamsbeeld opbouwt.

1. Focus op gezondheid: zowel emotioneel als lichamelijk
Niet je gewicht, maar je gezondheid is waar het echt om gaat. Kinderen zouden geen calorieën moeten tellen of zich beperken. Laat je kinderen zoveel eten als ze willen, wanneer ze maar willen. Het is aan mama en papa om het juiste voedsel in huis te halen. Krijgt je kind een zwembandje te veel? Dan breng je toch gewoon geen frisdrank meer mee van de supermarkt? Of kies ervoor om iedere zaterdag een leuke fietstocht te maken of een partijtje badminton in de tuin zodat je kind (en jij) wat meer beweging hebben.

Slapen is ook een prioriteit. Een chronisch slaapgebrek verhoogt stresshormonen en die beïnvloeden zowel de mentale gezondheid. Je kind heeft slaap nodig om zowel de batterij van zijn lichaam als die van zijn hersenen op te laden.

2. Kies fysieke activiteiten die zijn zelfvertrouwen vergroten
Kies zorgvuldig: omdat jij teamsport als kind geweldig vond, wil dat nog niet zeggen dat je kind dat ook wilt. Sommige kinderen kiezen nu eenmaal liever individuele activiteiten, zoals dansen of tennis. Ken je kind en help je kind de beste activiteit te vinden. Je goed voelen en leren werken naar een doel is de sleutel tot zelfvertrouwen opbouwen.

3. Reageer niet op het gewicht van je kind
Een opmerking van iemand die dicht bij je staat komt dubbel zo hard aan als een opmerking van iemand die je eigenlijk niet zo goed kent. Maak daarom zeker zelf geen opmerkingen over de fysieke verschijning van je kind. Als je je zorgen maakt, kun je er met een arts over praten, maar zorg ervoor dat je kind niet het gevoel heeft dat jij hem of haar niet mooi vindt.

Je maakt zo’n opmerking misschien ter motivatie van je kind, zodat het betere eetkeuzes maakt of fysiek actiever wordt. Maar een kind moet in de eerste plaats weten dat het onvoorwaardelijk door zijn ouders wordt geaccepteerd, vooral als het om zo’n gevoelig punt als zijn uiterlijk gaat. Een opmerking als ‘stevige jongen’ lijkt in jouw ogen misschien onschuldig, het kan snel in het verkeerde keelgat van je lieverd schieten.

4. Leer je kind over de media
Zelfs met leuke vrienden die je kind helemaal accepteren zoals hij of zij is, kan je kleintje een laag zelfbeeld krijgen. Grote boosdoener zijn de media. Op Instagram lijkt het leven van iedereen perfect en photoshop is nog steeds een tool die gebruikt wordt. Maak je kind bewust van de schone schijn die media je voorschotelen zodat het niet streeft naar onhaalbare doelen.

5. Wees empathisch
Op een bepaalde leeftijd of een bepaald moment kan je kind zijn bezorgdheid uiten over zijn lichaam. Misschien vindt hij zijn oren te groot, of vindt je dochter haar buik niet vlak genoeg. Wijzig het onderwerp niet. In plaats daarvan, luister vooral. Vaak is alleen al het hebben van iemand om mee te praten, ongeacht of iets is opgelost, voldoende om een kind te helpen met het verwerken van zijn emoties.

Laat je kind het gesprek leiden. Deel met je kind je eigen onzekerheden over je lichaam. Benadruk dat niemand perfect is en dat dat helemaal oké is. Noem dat leren om van de verschillen te houden soms moeilijk kan zijn, maar dat je van je kind houdt zoals hij is.

6. Kijk naar je eigen lichaamsbeeld
Deze tip kun je in ieder artikel verwerken, maar dat is juist omdat hij zo belangrijk is: wees zelf een goed voorbeeld. Streef zelf niet fanatiek naar maatje 32 als je weet dat dat eigenlijk onmogelijk is. Focus op een fit lichaam en gezonde voeding, zonder er voortdurend op te hameren dat je jezelf te dik vindt.

Wat belangrijk is, is dat je je gezond voelt, niet dat je het getalletje op de weegschaal zo laag mogelijk houdt. Toon dat jij ook je onzekerheden hebt, maar dat dat oké is. Op die manier krijgt je kind een veel genuanceerder beeld van zichzelf, in tegenstelling tot het zwartwitdenken.

Auteur: Jill Goetschalckx


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram