Belg schat eigen kennis over eerste hulp fout in

Laatst bijgewerkt: september 2017
123-ehbo-opl-08-17.jpg

nieuws

8 op de 10 Belgen zegt te weten wat te doen bij verschillende noodsituaties zoals een hartstilstand, een hevige bloeding of een snijwonde. Alleen bij een botbreuk of bij contact met giftige stoffen zakt dat aantal naar 6 op de 10 Belgen. Die zelf-ingeschatte kennis blijkt echter niet te kloppen. Wanneer we peilen naar de manier waarop mensen effectief zouden helpen, schat 35 procent de eigen hulp fout in.

Dat blijkt uit een enquête van het Vlaamse Rode Kruis. In totaal namen meer dan 7.000 mensen deel aan onze enquête: 3.335 Franstalige respondenten (waarvan 78 procent tussen 18 - 44 jaar) en 3.744 Nederlandstalige (waarvan 77 procent tussen 18 en 45 jaar). 3 op 4 deelnemers van de enquête waren vrouwen.

Naar aanleiding van de resultaten van deze enquête nam het Rode Kruis een filmpje op waarin ze de parate eerstehulpkennis van de Belg testen. U kunt dit filmpje hier bekijken.

Eigen kennis
Vooral bij snijwonden en hevige bloedingen overschatten mensen hun eigen kennis.
Bij snijwonden kiezen bijna 4 op de 10 personen voor een foutieve hulpmethode.
Bij hevige bloedingen kiezen 3 op de 10 personen voor een foutieve hulpmethode.
Bij ongevallen met giftige stoffen onderschatten Belgen dan weer hun eigen kennis.
1 op 3 kiest toch voor de juiste manier van hulpverlenen hoewel ze eerder aangaven hier het minst zeker over te zijn.

Bij een botbreuk schat 1 op 4 van de respondenten zijn kennis verkeerd in. Zowel in de positieve als in de negatieve zin.

Belang eerste hulp
Belgen vinden eerste hulp erg belangrijk. 99 procent zou zelf geholpen willen worden als er iets voorvalt. 98 procent wil mensen in de directe omgeving kunnen helpen en 94 procent zou zich schuldig voelen als ze niet kunnen helpen. De meerderheid van de bevolking volgde ooit ook al een eerstehulples (jeugdbeweging, school, bedrijf, …).

Het verwondert dan ook niet dat 94 procent van de Belgen vindt dat een eerstehulpopleiding verplicht zou moeten zijn. Volgens hen moet dit vooral georganiseerd worden door scholen (99 %) of werkgevers (96 %). 3 op 4 Belgen zou een eerstehulpopleiding zelfs koppelen aan het behalen van een rijbewijs.

Eerstehulpopleidingen
Het Rode Kruis-Vlaanderen organiseert opleidingen in eerste hulp (EHBO). 

Meer info over die opleidingen vindt u hier.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram