Moeilijker zwanger na kanker

minimi_zwangerschap_echografie.jpg

nieuws

Jonge vrouwen die kanker hebben gehad hebben meer dan een derde (38 %) minder kans om nadien zwanger te worden dan vrouwen die geen kanker hebben gehad. Dat blijkt uit een onderzoek in Schotland waarbij alle gevallen van kanker tussen 1981 en 2012 bij ruim 23.000 vrouwen jonger dan 39 jaar werden onderzocht. De studie werd voorgesteld op het jaarcongres van de European Society of Human Reproduction and Embryology.

In totaal werden 6.627 vrouwen die kanker hadden gehad zwanger, terwijl dat er normaal 11.000 hadden moeten zijn op basis van gegevens van een vergelijkbare groep gezonde vrouwen. Van de vrouwen die nog nooit zwanger was geweest, werd 20,6 procent zwanger na de diagnose van kanker, tegenover 38,7 procent in de controlegroep van gezonde vrouwen. De kans op zwangerschap is dus bijna de helft lager na de diagnose van kanker.

De kleinere kans op een zwangerschap werd in alle leeftijdsgroepen en bij alle kankertypes vastgesteld. Er waren wel grote verschillen naargelang het type kanker. De kans op zwangerschap was het kleinst na leukemie, baarmoederhals- en borstkanker. 
De kleinere kans op zwangerschap kan te maken hebben met de kanker zelf, maar ook met de behandeling, zoals chemotherapie en radiotherapie waardoor bijvoorbeeld de eileiders, de baarmoeder enzovoort worden beschadigd.
De onderzoekers benadrukken dat hun studie enkel de kans op zwangerschap onderzocht, niet of de vrouwen na kanker(behandeling) onvruchtbaar waren. Een aantal van de vrouwen kon misschien wel zwanger worden, maar besliste bijvoorbeeld om dat niet te worden.
Volgens de studie onderstreept hun studie het belang van vruchtbaarheidssparende behandelingen bij jonge mensen met kanker. 

Zie hierover ook:
http://www.allesoverkanker.be/kanker-en-vruchtbaarheid

Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram