Minder kankerdiagnoses in 2020, maar dat is geen goed nieuws

123-kankercel-03-16.jpg

nieuws Volgens Stichting Kankerregister, dat de impact van COVID-19 op het aantal kankerdiagnoses in kaart bracht, zijn in 2020 6% minder kankerdiagnoses gesteld dan in 2019. Geen goed nieuws, want dat komt neer op naar schatting 4.000 ontbrekende diagnoses. Al is de inhaalbeweging intussen wel ingezet, zo meldt Stichting tegen Kanker.


Die inhaalbeweging in het aantal gestelde diagnoses kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan de verschillende campagnes door zowel de medische wereld als Stichting tegen Kanker, om mensen aan te moedigen om contact op te nemen met een arts of specialist bij hardnekkige symptomen. "Waakzaamheid blijft geboden en bij de minste twijfel is een bezoek aan een arts aangeraden. Want bij sommige vormen van kanker kan de verloren tijd zware gevolgen hebben." waarschuwt Dr. Vander Steichel, Medisch Directeur van Stichting tegen Kanker. 
Vooral hoofd- en halskanker blijft onopgemerkt
"Ondanks het bemoedigende herstel aan het eind van 2020 voor de meeste kankerdiagnoses, blijft hoofd- en halskanker achter, met een daling van 14”, meldt Prof. Dr Vincent Vander Poorten, neus-, keel- en oorarts en hoofd- en halschirurg UZ Leuven. “Deze vaststelling is waarschijnlijk te wijten aan een aantal factoren. Ten eerste aan vage hoofd- en halskankerklachten die lijken op COVID-19 (keelpijn, verstopte neus, hoest, heesheid), wat tot het advies om "thuis te blijven" leidt. Ten tweede aan sterk verminderde tandheelkundige zorg. Ten derde aan minder grondige onderzoeken, aangezien nasolaryngoscopie een procedure is die wordt afgeraden wegens "virusverspreiding". Ten slotte aan het feit dat hoofd- en halskankerpatiënten gemiddeld ouder en mannelijk zijn, waardoor ze minder vaak en later een consult vragen en vaak minder sociaal omringd zijn."

Bronnen:
www.kankerregister.be
www.kanker.be
https://kankerregister.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram