5 goede voornemens tegen kanker

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123_duimen_handen_2019.jpg

nieuws

1. Stop met roken

Al 15 jaar biedt Tabakstop een telefoondienst met tabaksspecialisten die op werkdagen van 15.00 tot 19.00 uur gratis bereikbaar zijn via het nummer 0800 111 00. Vanaf 1 januari 2020 zet Tabakstop ook zijn eerste Facebook-groep op om te stoppen met roken, een idee geïnspireerd door onze Nederlandse buren.

Om deel te nemen is er één voorwaarde: je moet de intentie hebben om in januari te stoppen met roken. Het maakt niet uit hoe je het wil doen: alleen of met een tabaksspecialist, met nicotinevervangers of een medicijn ... Iedereen die wil stoppen met roken is welkom. Het idee is om je moeilijkheden en motivatie te delen en ondersteuning en raad te krijgen van andere groepsleden.

2. Tournée Minérale : geen alcohol in februari

Een glas wijn bij het eten, een biertje na het sporten, ... gewoonten die we niet in twijfel trekken. Met Tournée Minérale worden deelnemers zich bewust van hun alcoholgebruik, en dit werpt zijn vruchten af ... Een maand zonder alcohol geeft het lichaam een pauze. Veel deelnemers geven aan dat ze tijdens Tournée Minérale beter slapen, meer energie hebben, afvallen of zich gewoon beter voelen in hun vel. Een zondagochtend zonder kater is goed, maar er zijn veel meer voordelen verbonden aan het matig gebruik van alcohol op lange termijn en Tournée Minérale kan je hierbij helpen.

3. Gezond eten het hele jaar door

Het is bewezen dat een gezond voedingspatroon een beschermend effect heeft en carcinogene mechanismen kan neutraliseren.

Daarom bieden we 4 voedingstips tegen kanker:

  • Consumeer plantaardige producten die niet of weinig worden verwerkt. Zij bieden immers de meeste gezondheidsvoordelen. Eet veel groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul aan met kleine hoeveelheden noten en plantaardige olie.
  • Beperk je consumptie van dierlijke producten: het is niet nodig om vlees, kaas en andere dierlijke producten volledig uit je menu te verwijderen. Kleine porties zijn voldoende. Wissel af tussen vis, rood vlees, gevogelte en plantaardige eiwitbronnen
  • Drink voornamelijk water: water is de beste drank om je dorst te verlichten.
  • Kies zo min mogelijk ultraverwerkte producten: snoep, koekjes, chips, kant-en-klaar maaltijden, frisdranken, ... Lekker? Misschien wel ... Maar ze bieden geen toegevoegde waarde voor je lichaam. Integendeel! Deze producten bevatten vaak te veel bloem, suiker, vet of zout ...

4. Beweeg

Dat lichaamsbeweging goed is, hoeft geen betoog. Het vermindert onder andere het risico op de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker (borst, dikke darm, darm, endometrium). Daarenboven is het goed voor de versterking van het immuunsysteem en de botten. Het regelt het gewicht, stimuleert het cardiovasculaire systeem, verhoogt het welzijn en het libido, en verjaagt depressie en angst ...

Kortom, lichaamsbeweging is goed voor lichaam en geest! In het ideale geval spreiden we lichaamsbeweging over de hele week. Iedereen aan zijn eigen tempo. Zit je veel op het werk? Aarzel niet en pauzeer om te bewegen, neem de trap in plaats van de lift, ... Ben je al behoorlijk actief? Werk dan aan uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit. Naarmate je ouder wordt, helpt kracht- en evenwichtstraining bij valpreventie en behoud van autonomie. Aarzel niet om een arts te raadplegen die je kan begeleiden.

5. Geniet van de zon maar bescherm je tegen UV-stralen en vermijd zonnebanken

We houden allemaal van de zon, bron van licht en vitamine D. De stralen zijn echter gevaarlijk voor de huid, zelfs in de winter. Vergeet de lessen van de zomer dus niet en bescherm je ook tijdens het skiën of in de winterzon:

  • Bedek je huid
  • Breng zo vaak mogelijk een beschermende zonnecrème met hoge index aan
  • Zoek de schaduw op wanneer de zon het sterkst is.
En vermijd vooral zonnebanken, ze vormen een reëel gevaar voor de huid en zouden moeten worden verboden!


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram