Welke kaas is gezond?

dossier

De Vlaming is een kaaseter. Eén op de vijf eet zelfs elke dag kaas. Maar hoort kaas ook in een gezond dieet? Dat hangt onder meer af van de hoeveelheid vet en zout die hij bevat. We geven een overzicht van de gezondste kaassoorten.

Lees ook: Is gesmolten kaas ongezonder?

Voedingswaarde kaas

Getty_kaas_kaasplank_2024.jpg

© Getty Images

Kaas is een bron van vetten, eiwitten en zout, en is ook rijk aan de vitamines A, D, B2 en B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, zink en selenium. Vette kaas bevat meer vitamine A en D dan magere kaas.

Aangezien kaas behoorlijk wat verzadigd vet bevat, categoriseren sommigen het voedingsmiddel als niet gezond. Van verzadigd vet weet men dat het de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen. Anderzijds wordt kaas gelinkt aan een verlaagd risico op diabetes type 2. Vetrijke kazen zoals blauwe kaas, brie en cheddar bevatten bovendien kleine hoeveelheden geconjugeerd linolzuur (CLA). CLA is een gezond vet dat obesitas en hartaandoeningen helpt te voorkomen en ontstekingen kan verminderen. 

Er heerst dus nog onzekerheid over de gezondheidseffecten van kaas. De inname van verzadigd vet kan je in ieder geval beperken door te kiezen voor magere kaassoorten.

Lees ook: Hoe gezond is mozzarella?

Verschillende soorten kaas

Kaassoorten verschillen van elkaar naar gelang het melktype, het productieproces en het rijpingsproces. Op basis daarvan kan je drie categorieën onderscheiden: harde kazen, schimmelkazen en verse kazen/smeerkazen. 

  • Hoe langer een kaas rijpt, hoe harder hij wordt. Voorbeelden van harde kazen: jonge of belegen gouda, emmentaler, gruyère, parmezaan, pecorino en abdijkazen. Harde kazen hebben het voordeel dat ze veel calcium bevatten, maar ook veel vet, calorieën en zout. 
  • Schimmelkazen zijn meestal zachte kazen waaraan schimmelsporen werden toegevoegd tijdens de productie. Voorbeelden zijn camembert, brie en roquefort.
  • Verse kaas is nauwelijks gerijpt. Daardoor is het een zachte, smeuïge kaas met een milde smaak, zoals plattekaas en ricotta.

Lees ook: Hoe gezond is feta?

Wat zijn de gezondste kazen?

De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.

Voor kazen met een hoger vetgehalte geldt dat je ze het best niet te vaak eet. Let ook op je portiegrootte. Het gaat om Brusselse kaas, Franse zachte kazen, feta, leerdammer, emmentaler, parmezaan, abdijkazen, vette smeerkaas, harde kaas 40+ en hoger, verse roomkaas, kruidenkaas en mascarpone.

Lees ook: Geraspte kaas: wat is het verschil tussen Emmentaler en Gruyère?

Hoeveel kaas mag je eten?

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Een gedeelte daarvan kan je in de vorm van kaas consumeren: een portie van 25 gram (ongeveer één plak of enkele blokjes) bevat ongeveer evenveel calcium als een glas melk van 150 ml.

Lees ook: Hypocalciëmie: wat zijn de symptomen van een calciumtekort?

Bronnen:
https://www.gezondleven.be
https://www.nice-info.be
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.healthline.com



auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram