Kaalheid verhoogt kans op hartziekten

nieuws Mannen die bovenop hun hoofd kaal worden, lopen een verhoogd risico op coronaire hartziekten. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Tokyo gepubliceerd in het online tijdschrift BMJ Open.

De studie bekeek 6 studies waarbij in totaal bijna 40.000 mannen betrokken waren. Uit die onderzoeken bleek dat mannen die het meeste van hun haar verloren een derde tot de helft meer kans hadden op het ontwikkelen van een coronaire hartaandoening dan leeftijdsgenoten zonder haarverlies. Hoe sterker het haarverlies, hoe groter het risico. Bij jongere mannen was het verband het sterkst.
Het gaat hierbij alleen op de kaalheid bovenop het hoofd. Een terugtrekkende haarlijn heeft geen invloed op het risico op de coronaire hartziekten.

Mogelijk wijst kaalheid op insulineresistentie (een voorspeller van diabetes), chronische ontstekingen of een verhoogde gevoeligheid voor testosteron. Volgens de wetenschappers vergroten deze factoren indirect de kans op hart- en vaatziekten.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram