De vijfde ziekte (Erythema infectiosum)

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Wanneer kleine kinderen rode vlekjes of blaasjes krijgen, kan dat van alles betekenen. Tegen mazelen en rode hond zijn de meeste kinderen vandaag ingeënt, maar er bestaan nog heel wat andere ‘vlekjesziekten’. Zoals waterpokken (Varicella) of de ‘vijfde ziekte’, Erythema infectiosum of Parvo B19-infectie. Het Parvo 19-virus dat deze ziekte veroorzaakt, werd pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontdekt.

De vijfde ziekte is licht besmettelijk . Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Ook nauw contact, zoals drinken uit hetzelfde glas en gemeenschappelijke gebruiksvoorwerpen gebruiken, kan leiden tot besmetting. Na de besmetting duurt het ongeveer twee weken voordat de vlekjes optreden. Het kind kan de ziekte op anderen overdragen in de week voordat de vlekjes verschijnen. Zodra de vlekjes zichtbaar worden is het niet meer besmettelijk.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar, meestal in het voorjaar of de vroege zomer. Het kind krijgt rode wangen met grillige, rozerode vlekjes (‘appelwangen’). De uitslag breidt zich uit naar romp, billen, armen en benen. De vlekjes vloeien samen tot grotere vlekken. Het kind kan wat koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek. Na ongeveer tien dagen is de uitslag verdwenen. Bij warmte, koude, inspanning of stress kunnen de vlekjes tijdelijk terugkomen.

Soms kunnen ook gewrichtsklachten van handen, voeten, knieën en polsen gezien worden. Bij volwassenen, en dan vooral bij vrouwen, is dit vaak het enige symptoom. De klachten kunnen zich beperken tot stijfheid of pijn, maar kunnen zich ook als een artritis manifesteren. Over het algemeen zijn de gewrichtsklachten na één tot drie weken weer verdwenen, maar bij 20% van de vrouwelijke patiënten kunnen deze klachten maanden aanhouden, soms zelfs tot twee jaar. Soms kunnen de verschijnselen lijken op een beginnende reumatoïde artritis.

Vrouwen die in de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, hebben een verhoogde kans op een miskraam of een doodgeboren kindje. Bij infectie van de moeder na de twintigste week van de zwangerschap is er geen verhoogd risico op vruchtdood meer. U kunt zich hier tegen moeilijk beschermen. De ziekte is immers besmettelijk in de week voordat de uitslag optreedt en men de ziekte herkent. In ieder geval moeten zwangeren waarvan het merendeel niet weet of ze ooit de vijfde ziekte hebben doorgemaakt elk contact met zieke kinderen met de vijfde ziekte zo veel mogelijk vermijden.

Behandeling
De ziekte gaat vanzelf over, zonder ernstige ziekteverschijnselen. Een kind dat de vijfde ziekte eenmaal heeft gehad, kan de ziekte nooit meer krijgen.
Er bestaat geen vaccin en ook geen enkele behandeling. Eventueel kan op de huid een jeukwerend poeder worden aangebracht. Het kind mag gewoon naar school omdat de ziekte besmettelijk is voordat de uitslag verschijnt.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram