Meer kans op verkeersongeval of zelfmoordpoging na toxoplasmose

123-peosje-kat-06-19.png

nieuws

Een infectie met de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt lijkt het risico te verhogen op het krijgen van een verkeersongeluk of het doen van een zelfmoordpoging. Dat blijkt uit een studie aan het Amsterdams Medisch Centrum gepubliceerd in Psychological Medicine 

De parasiet die toxoplasmose veroorzaakt heet Toxoplasma gondii. Je kunt ermee besmet raken als je in contact komt met ontlasting van katten (kattenbak, openbare zandbak of tuin) of via rauw of onvoldoende verhit vlees. Het komt vrij veel voor, ongeveer 1 op de 3 mensen is ermee besmet. Mensen merken de infectie vaak niet op omdat die zelden tot ziekteverschijnselen leidt en als dat wel zo is, zijn het vage symptomen als moeheid, lusteloosheid of soms koorts. Voor zwangere vrouwen is het een beruchte parasiet omdat een besmetting kan leiden tot een miskraam, aangeboren afwijkingen of het overlijden van het kind.

Sinds enkele jaren zijn er aanwijzingen dat de parasiet ook een rol speelt bij verkeersongelukken en zelfmoordpogingen. Diverse onderzoeken maken melding van een verband tussen antistoffen in het bloed en een verhoogde kans op deze gebeurtenissen. 14 van deze onderzoeken keken naar het verband tussen zelfmoord en toxoplasmose, en 11 namen de relatie met verkeersongelukken onder de loep.

Mogelijk nemen geïnfecteerde personen meer risico’s in het verkeer. Of ze hebben net wat meer moeite met het verdelen van hun aandacht. Ze reageren vaker impulsief. Het is niet zo dat je geïnfecteerd raakt en dan meteen aan zelfmoord denkt. Maar als je al depressief bent en met de gedachte rondloopt dat je niet meer wil leven, dan handel je wellicht eerder daarnaar omdat je impulsiever gedrag vertoont.

Volgens de onderzoekers stapelt het bewijs zich op dat een infectie met Toxoplasma het gedrag van mensen kan beïnvloeden. Mensen met toxoplasmose hebben vaker psychische aandoeningen als schizofrenie. Nu is dit verband erbij gekomen. Het bewijs is echter nog niet keihard. Het is nu niet met 100 procent zekerheid te zeggen dat je eerder een ongeluk in het verkeer krijgt omdat je besmet bent met Toxo. Wat ook zou kunnen, is dat impulsieve mensen sneller zo’n infectie oplopen. Eerst moeten we andere zaken uitsluiten die voor dit verband zorgen.

Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram