- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
- dossierWaterpokken of windpokken: symptomen en behandeling
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierSyndroom van Guillain-Barré (GBS)
- dossier13 symptomen van een verzwakt immuunsysteem
Kinkhoest rukt op in Vlaanderen
nieuws
Het aantal gevallen van kinkhoest lag vorig jaar bijna drie keer zo hoog als in 2011. In 2012 kreeg het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid ongeveer 348 meldingen van kinkhoest. Het aantal meldingen nam de voorbije jaren gestaag toe: 115 in 2010, 143 in 2011.
Kinkhoest is dus nog steeds een ziekte die regelmatig voorkomt bij baby’s en jonge kinderen. Vooral voor baby’s jonger dan één jaar is de ziekte gevaarlijk: de hevige hoestbuien kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en zuurstofgebrek. Baby’s hebben bovendien nog onvoldoende antilichamen om zich te beschermen.
Daarom start de vaccinatie al op 8 weken.
Jonge maar ook oudere volwassenen treden vermoedelijk op als belangrijkste besmettingsbronnen voor baby’s. Volwassenen die veel contact hebben met baby’s, kunnen zich dus het beste ook laten (her)vaccineren.
De toename van kinkhoest doet zich internationaal voor. In Nederland merkt men deze toenamen bv. al van in 1996 en telt men jaarlijks 6 à 8.000 gevallen.
De belangrijkste oorzaken van de toename zijn :
• Verbeterde diagnostiek;
• Grotere alertheid van de artsen;
• Verbeterde rapportage en registratie;
• Afname van de bescherming van de vaccinatie in functie van de tijd na vaccinatie (“waning immunity”);
• Circuleren van bacterietypes die in mindere mate ondervangen worden door de stam die in het vaccin aanwezig is (P 3 stam);
• Verhoogd aantal vooral van volwassenen die fungeren als besmettingsbron voor jonge kinderen;
Aanwezigheid in de bevolking van volwassenen die in het verleden niet gevaccineerd werden of waarbij de besmetting niet geleid heeft tot blijvende bescherming.
Kinkhoest is een acute en erg besmettelijke kinderziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door de bacterie Bordetella pertussis. In het begin lijkt kinkhoest op een gewone verkoudheid. Bij typische gevallen van kinkhoest krijgt het kind daarna hevige, langdurige hoestbuien, eventueel met draderig slijm dat moeilijk op te hoesten is. Heel herkenbaar is het ‘gierende’ geluid bij inademing. Die zeer hevige hoestbuien kunnen leiden tot benauwdheid en braken. Het kind kan ook blauw aanlopen. Bij heel jonge baby’s kan de ademhaling zelfs onderbroken raken. Er zijn ook ernstige verwikkelingen mogelijk: doordat het hoesten zo veel inspanningen vraagt, kunnen er hersenbloedingen en een gebrek aan zuurstof optreden. Dat zuurstofgebrek kan zelfs tot een hersenletsel lijden.
Bij oudere kinderen en volwassenen zijn de symptomen van deze ziekte meestal mild.
Vaccinatie
Baby’s en jongeren worden in Vlaanderen gratis gevaccineerd. Dat gebeurt als ze 8, 12 en 16 weken zijn, in het eerste leerjaar en in het derde jaar secundair onderwijs.
Om te voorkomen dat volwassenen baby’s besmetten met kinkhoest wordt een zogenaamde boostervaccinatie aanbevolen voor:
• Toekomstige ouders (mag ook tijdens de zwangerschap)
• Gezinsleden van jonge baby’s
• Personen die kleine kinderen opvangen
• Mensen die professioneel veel met kleine kinderen werken.