Op welke temperatuur moet u wassen?

123-hyg-huish-wasmachine-170_01.jpg

nieuws Op vuile kleren huizen miljoenen bacteriën, huismijten en schimmels. Die worden niet verwijderd als u de was doet op 30 of 40 graden. Daarvoor zou u minimaal op 60 graden en zelfs 90 graden moeten wassen. Maar dat is voor veel kleren veel te heet en bovendien verbruikt u op die manier ook veel meer energie: een was op 90 graden kost 5 keer zoveel als eenzelfde was op 30 graden.

Wat kunt of moet u hieraan doen?

• Ten eerste moet u zich niet te veel zorgen maken over de bacteriën en andere micro-organismen in uw was. Meestal zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid, althans niet voor gezonde mensen. U hoeft dus geen schrik te hebben dat u er ziek van zult worden.
• Voor mensen met een verminderde immuniteit (bijvoorbeeld hiv-patiënten, fragiele zieken of ouderen, baby’s...) past wel enige voorzichtigheid.
Was babykleding (inclusief luiers, inlegvliezen enz.) en spullen die afkomstig zijn van of bestemd zijn voor zieke mensen (beddengoed, zakdoeken, handdoeken, ondergoed...) daarom best op 60 graden.
• Het is overigens een goed idee om alles wat u in de keuken, de badkamer en de slaapkamer gebruikt (handdoeken, beddengoed, schoteldoeken, enz.) geregeld op 60 graden te wassen. Ook ondergoed wast u het best geregeld op 60 graden.
• Bij een allergie voor huisstofmijt moet u het beddengoed zeker één keer om de vier à zes weken op 60 graden wassen om de mijten te doden.
• Mensen met voetschimmel of zogenaamde ‘zwemmerseczeem’ (Tinea pedis) wassen hun sokken het best op 60 graden. Ook bij andere schimmelinfecties (bijvoorbeeld van de hoofdhuid) moet u de kledij die mogelijk in aanraking is geweest met de schimmels en het beddengoed wassen op 60 graden.
• Ook bij een besmetting met schurft of schaamluis moeten alle kleren, beddengoed en knuffeldieren gewassen worden op 60 graden.
• Hoe sneller de was droogt, hoe minder kans microorganismen krijgen om zich verder te ontwikkelen. Haal de was dus zo snel mogelijk uit de machine en stop ze meteen in de droogkast of hang ze op op een warme plek. Als het weer het toelaat droogt u de was het best buiten in de zon.
• Als u meestal op 30 of 40 graden wast, is het aan te raden om de machine af en toe (minstens eens per drie maanden) op 90 graden leeg te laten draaien (zonder was en uiteraard zonder zeep) om de machine te reinigen en bacteriën en zeepresten te verwijderen.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram