Is een lik van een hond gevaarlijk?

dossier

Experten waarschuwen dat je beter uitkijkt met de liefdevolle likjes van je hond. In zijn mond zitten namelijk heel wat bacteriën die een bedreiging kunnen vormen voor je gezondheid.

Broeihaard van bacteriën en virussen

Getty_tong_hond_lik_2024.jpg

© Getty Images

In de mond van de meeste dieren zit een heel microbioom van bacteriën, virussen en gisten. Het speeksel van een hond bevat eiwitten die kunnen helpen bij het reinigen of genezen van zijn eigen wonden. Een aantal van die organismen zijn uniek voor honden en kunnen wij simpelweg niet tolereren of bestrijden.

Sommige bacteriën in de mond van honden zijn zoönotisch, wat betekent dat de dieren ze kunnen overdragen op mensen en ziektes kunnen veroorzaken. “Enkele veelvoorkomende zoönotische bacteriën zijn clostridium, E. coli, salmonella en campylobacter, die ernstige gastro-intestinale ziekten bij mensen kunnen veroorzaken”, zegt Dr. Leni K. Kaplan, docent aan de Cornell University's College of Veterinary Medicine.

Lees ook: E. coli-infecties: van mild tot ernstig

Levensgevaarlijke bacterie

Ook de bacterie capnocytophaga canimorsus werd aangetroffen in hondenspeeksel. Professor Guy Cornelis, emeritus microbiologie aan de universiteit van Namen, die onderzoek deed naar de bacterie zegt daarover: “Het is een hele vreemde bacterie. Ze is ongevaarlijk voor de hond maar dodelijk voor de mens.”

De symptomen zijn vergelijkbaar met een griepje, en dus zal een huisarts je niet snel naar het ziekenhuis sturen. Toch kunnen de gevolgen desastreus zijn. Er zijn gevallen bekend waarbij men ledematen moest amputeren. Een besmetting kan binnen enkele dagen zelfs leiden tot de dood. 

Lees ook: Hondenbeet kan gevaarlijk zijn: hoe behandelen?

Hoe word je besmet?

"Wanneer hondenspeeksel in contact komt met een intacte menselijke huid, vooral bij een gezond persoon, is het onwaarschijnlijk dat het problemen veroorzaakt”, zegt Dr. Kaplan. “Er zal namelijk zeer weinig opname via de huid zijn." Speeksel en ziekteverwekkers van honden kunnen echter makkelijker worden opgenomen via de slijmvliezen van iemands neus, mond en ogen. Hoewel ziektes die op deze manier worden overgedragen zeldzaam zijn, kan je volgens Dr. Kaplan maar beter voorkomen dat je hond aan deze delen van je gezicht likt. 

“Als je een wonde hebt, raak je beter geen hond aan”, vult professor Cornelis aan. “Niet alleen zijn snuit kan je ziek maken, ook zijn huid want daar likt de hond geregeld aan.”

Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?

Voorzorgsmaatregelen

Om het risico op besmettingen te beperken, raden experts voorzorgsmaatregelen aan:

  • Zorg ervoor dat je huisdier tijdig alle vaccins krijgt.
  • Nieuwe huisdieren moet je laten ontwormen.
  • Houd je huisdieren uit de buurt van uitwerpselen van andere dieren.
  • Geef je hond schoon drinkwater.
  • Was je handen regelmatig met water en zeep.
  • Laat je hond niet in je bed slapen.

Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?

Bronnen:
https://www.rivm.nl
https://www.cdc.gov
https://www.nytimes.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram