Hoe controleer je jezelf op huidkanker?

123-moedervlek-huidca-melano-06-15.jpg

nieuws Het Europese netwerk van dermatologen Euromelanoma legt voor haar jaarlijkse preventiecampagne de nadruk op zelfcontrole. Een nieuwe video toont hoe je jezelf nauwkeurig inspecteert op verdachte vlekjes.

Huidkanker is een van de meest voorkomende kankers, met melanoom als de meest agressieve vorm. In ons land krijgen ieder jaar zo’n 41.000 mensen de diagnose van huidkanker en het aantal patiënten neemt de laatste jaren toe.

Het is gelukkig een kanker die normaal goed te behandelen valt, als de aandoening vroeg genoeg wordt gedetecteerd. Zelfcontrole is dus van heel groot belang, maar onderzoek toont dat een kwart van de Belgen niet weet waarop hij moet letten bij huidvlekjes. Eén Belg op de drie controleert zichzelf nooit.

Video en praktische tips

In een nieuwe video van Euromelanoma toont actrice Pascale Platel hoe je je huid grondig kan onderzoeken. Experten raden aan om het voor een grote staande spiegel te doen en ook een kleine handspiegel en haardroger of kam te gebruiken. Zo kan je in enkele minuten efficiënt alle plekken van je lichaam controleren, van je hoofd tot je tenen.
Je moet vooral uitkijken voor zogenaamde ‘lelijke eendjes’, vlekjes die er opvallend anders uitzien dan de rest. Gebruik ook de ABCDE-regel, wat staat voor Asymmetrie, Boorden, Colour (kleur), Diameter en Evolutie. Verdachte vlekjes zijn namelijk vaak asymmetrisch, met onregelmatige of vage boorden en een afwijkende kleur, groter dan 6 millimeter in diameter en ze kunnen in de loop van weken of maanden veranderen van vorm of grootte. Als je je zorgen maakt over een vlekje, ga je best snel naar de dokter of bij voorkeur een dermatoloog.

Risicofactoren

Euromelanoma raadt iedereen aan om zichzelf maandelijks te controleren. Mensen met een verhoogd risico gaan ook best ieder jaar langs bij de dermatoloog voor een grondige check-up. Voorbeelden van risicofactoren zijn: huidkanker in de familie, een licht huidtype, snel verbranden, veel of atypische moedervlekken, veel blootstelling aan de zon en zonnebankgebruik. Huidkanker komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar.

Bescherming tegen UV-stralen

Naast zelfcontrole, is het ook cruciaal om je te beschermen tegen de belangrijkste oorzaak van huidkanker: onveilige en overdreven blootstelling aan de UV-stralen van de zon. Geniet dus van de zon op een verstandige manier door het dragen van beschermende kledij, het vermijden van direct zonlicht tussen 11u en 15u in de zomer, het opzoeken van de schaduw en het regelmatig smeren van zonnecrème. Omdat het levenslange risico op huidkanker verhoogt bij overdreven blootstelling aan de zon tijdens de kinderjaren en jeugd, moet je bij kinderen bijzondere aandacht besteden aan de voorzorgsmaatregelen.

Lees ook: Welke soort huidkankers bestaan er?

Bronnen: 
www.euromelanoma.org
www.vrt.be
www.kanker.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021
Wat weet jij over dikkedarmkanker? Wat weet jij over dikkedarmkanker?
Stichting tegen Kanker

Wist je dat je vanaf je 50ste gratis gescreend kan worden? Zeker doen! Test hier je kennis over dikkedarmkanker en doe de quiz!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram