Veel tatoeages met gevaarlijke kleurstoffen

123-tattoo-shop-cosm-170_011.jpg

nieuws De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor tatoeages met gevaarlijke kleurstoffen. Naar schatting een derde van alle op de Nederlandse markt beschikbare en gebruikte tatoeage-inkten bevat stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

De NVWA onderzocht tussen 2008 en 2013 701 monsters van gekleurde tatoeage-inkt; daarvan bleken er 206 niet op orde. In een onderzoek naar 37 monsters van zwarte inkt bleek 41 procent polycyclische aromatische koolwaterstoffen (afgekort PAK's) te bevatten. ze kunnen kankerverwekkend zijn. Verder blijkt uit een onderzoek van gekleurde inkten over de periode 2008-2013 dat ondanks het verbod op zogenoemde PAA-vormende azokleurstoffen deze stoffen toch regelmatig worden aangetroffen. Het onderzoek van de NVWA naar rode, gele, oranje en groene tatoeagekleurstoffen laat zien dat in de onderzochte periode gemiddeld 30% van deze kleurstoffen zijn aangetroffen, waaruit aromatische aminen (zogenoemde PAA's) kunnen vrijkomen. De PAA-vormende azokleurstoffen zijn verboden omdat ze een extra kankerrisico opleveren voor consumenten die een tattoo met een kleurstof (hebben) laten zetten. Het is de NVWA niet bekend of er iemand kanker heeft gekregen van deze inkten.

Think before you ink!
Om consumenten te wijzen op mogelijke risico's van tatoeages zet de NVWA een gerichte voorlichtingscampagne onder de noemer 'Think before you ink!' in. De consument wordt daarin gewezen op de regels die rond tatoeëren gelden. Zoals het feit dat het, zonder toestemming van ouder of voogd, verboden is onder de 16 jaar een tattoo te laten zetten. Verder wordt geadviseerd om alleen in zee te gaan met een studio die beschikt over een vergunning.

Ook wordt gewezen op het feit dat een derde van alle gebruikte tatoeage-inkten gevaarlijke stoffen bevat. Als deze stoffen in het lichaam vrijkomen vergroot dat de kans op kanker. Zo is het ook onverstandig om een tattoo lang aan licht van zon en zonnebank bloot te stellen; als de inkt de hiervoor genoemde azokleurstoffen bevat, kunnen daaruit kankerverwekkende stoffen vrijkomen door UV-straling. Uit onderzoek blijkt dat juist bij het laten weglaseren van een tatoeage primaire aromatische aminen kunnen vrijkomen, en er dus sprake is van een verhoogd kankerrisico. Daarom zouden consumenten advies aan een arts moeten vragen als zij een tatoeage willen laten verwijderen.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram