Extra progesteron voorkomt nieuwe miskraam niet

123-txt-ab-miskr-miscarr-12-15.jpg

nieuws Toediening van progesteron in het eerste trimester verbetert de zwangerschapsuitkomst van vrouwen met herhaalde miskramen niet. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland en Engeland gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Het hormoon progesteron wordt veelvuldig voorgeschreven bij vrouwen die te maken krijgen met onverklaarde herhaalde miskramen. Naar nu blijkt dat dit geen effect heeft op de uitkomst van de zwangerschap.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1568 vrouwen die al minstens drie keer zonder aanwijsbare reden een miskraam hadden gehad. De helft van de vrouwen kreeg progesteron, de andere helft een placebo.
Het aantal levendgeborenen in de groep die progesteron kreeg verschilde niet vvan de groep die placebo’s kreeg. Conclusie: toediening van extra progesteron heeft geen effect op de uitkomst van een zwangerschap. Overigens heeft de toediening van progesteron ook geen nadelige bijwerkingen voor de vrouw of de zwangerschap.

Progesteron
Tijdens een normaal verlopende zwangerschap speelt progesteron een belangrijke rol bij de innesteling van het embryo. Het wordt in het eerste trimester van een zwangerschap geproduceerd in de eierstokken en de placenta. Na ongeveer 12 weken zwangerschap neemt de placenta de gehele progesteronproductie over.

Omdat progesteron zo’n belangrijke rol heeft, was de theorie dat bij herhaalde miskramen het toedienen van extra progesteron effect zou kunnen hebben. Vrouwen met onverklaarde herhaalde miskramen kregen daarom tot nu toe vaak progesteronsupplementen voorgeschreven in het eerste trimester van hun zwangerschap


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram