Wat is arteriitis temporalis (hoofdpijn bij de slaap)?

In dit artikel
Wat is arteriitis temporalis (hoofdpijn bij de slaap)?

dossier

Heb je last van hoofdpijn aan één of beide kanten van je hoofd? Dan kan het gaan op arteriitis temporalis, een ontsteking van een slagader bij je slaap. Wat zijn de andere symptomen? En wat kan je eraan doen?

Lees ook: Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Arteriitis temporalis

Getty_hoofdpijn_stress_2023.jpg

© Getty Images

Arteriitis temporalis is een ontsteking van een slagader bij je slaap, meestal slechts bij één slaap, maar soms ook bij beide slapen. Letterlijk betekent de term ‘ontsteking van de slagader arteria temporalis’. De arteria temporalis is een vertakking van de halsslagader die langs je oor, over je slaap naar de bovenkant van het hoofd loopt. 

De ziekte is een vorm van reuscelarteriitis: een aandoening waarbij je ontstekingen krijgt in de grote, middelgrote en kleine slagaders in je lichaam. Soms gaat arteriitis temporalis samen met polymyalgia rheumatica (PMR), een vorm van reuma. Arteriitis temporalis is goed te behandelen met medicatie. 

Lees ook: Welke pijn mag je nooit negeren?

Oorzaak

De klachten bij arteriitis temporalis ontstaan doordat de bloedvatontsteking (vasculitis) een vernauwing veroorzaakt in de kleine slagader. Het gevolg is een slechte doorbloeding of afsluiting van de verstopte slagader. Daardoor vermindert de bloedtoevoer naar het lichaamsdeel of orgaan dat wordt voorzien van bloed via die slagader. Je krijgt daardoor pijn, en er zal ook weefsel afsterven. 

Vooral mensen ouder dan vijftig jaar krijgen te maken met arteriitis temporalis. Bij vrouwen komt de ziekte vaker voor dan bij mannen. Waarom het lichaam een ontstekingsreactie tegen de eigen bloedvaten vertoont, is nog niet duidelijk. Mogelijks spelen erfelijke factoren en de aanwezigheid van eerdere infecties een rol.

Lees ook: Welke soorten migraine zijn er?

Symptomen

Arteriitis temporalis kan je herkennen aan verschillende symptomen:

  • Hoofdpijn aan één of beide kanten van je hoofd
  • Gevoelige hoofdhuid bij de slaap
  • Pijn in je kaken tijdens het kauwen
  • Stijfheid, vooral in de spieren van de nek en het achterhoofd
  • Minder goed zien, dubbelzien, wazig zien of vlekjes voor de ogen
  • Vermoeidheid
  • Verminderde eetlust, gewichtsverlies
  • Spierpijn, koorts
  • Nachtelijk zweten

Lees ook: Hoofdpijn of migraine door te veel of te weinig cafeïne

Behandeling

De internist of reumatoloog zal via bloedonderzoek en een biopsie van een klein stukje slagader bij de slaap bepalen of er sprake is van arteriitis temporalis. Als dat het geval is, volgt er een behandeling met een hoge dosis prednison, een medicijn dat behoort tot de corticosteroïden. Deze stoffen zijn afgeleid van een lichaamseigen hormoon en werken ontstekingsremmend.

De tabletten of capsules neem je één keer per dag in. Na één of twee weken nemen de klachten normaal af. Op dat moment zal er ook een daling van de bloedbezinking (BSE) te zien zijn. In overleg met je arts mag je de medicatie geleidelijk afbouwen. 

Bronnen:
https://www.umcutrecht.nl
https://reumazorgnederland.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram