Gerelateerde artikels
Welke soorten hoofdpijn zijn er?
dossier
Hoofdpijn is er in vele vormen en gradaties. De pijn kan op verschillende plaatsen in je hoofd voorkomen, hij kan in aanvallen opduiken en vergezeld gaan van andere klachten. De oorzaak is soms moeilijk te achterhalen. Voor een juiste diagnose moet je goed letten op de karakteristieken, zoals de timing, mogelijke triggers en andere symptomen. Bij heftige hoofdpijn die niet vanzelf verdwijnt, of als je ook andere symptomen ervaart, raadpleeg je beter een arts.
Soorten hoofdpijn
Er zijn heel veel verschillende vormen van hoofdpijn. We lijsten enkele courante soorten op:
- Hoofdpijn door uitdroging. Door te weinig te drinken, trekken je hersenen samen, wat hoofdpijn veroorzaakt. Zorg dus altijd voor voldoende hydratatie.
- Hoofdpijn door medicatie. Wie vaak hoofdpijn heeft, is soms geneigd pijnstillers te slikken. Maar als je er te vaak inneemt, kan je hoofdpijn juist erger worden. Het resultaat is dat de hoofdpijn helemaal niet meer weggaat. Je kan ook last krijgen van bijkomende klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, angst of depressie.
- Hoofdpijn aan de achterkant van je hoofd of nek. Dit ziet men soms als gevolg van een slechte houding of slijtage van de bovenste wervelkolom. Werken aan een correcte houding is dus heel belangrijk. Verder kan je ook oefeningen doen. Je kan thuis zelf aan de slag gaan of een fysiotherapeut opzoeken.
- Spanningshoofdpijn. Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. De pijn is er meestal aan beide kanten van het hoofd, achter de ogen of de nek. Het voelt aan als een strakke band rond je hoofd en de pijn is dof of drukkend. Spanningshoofdpijn is vaak een gevolg van stress of weinig slaap.
- Clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn manifesteert zich als een intense, kloppende pijn aan één zijde van het hoofd, en meestal in het gebied rond de ogen. Hij slaat (bijna) elke dag toe gedurende weken tot maanden. De pijn komt meerdere keren per dag opzetten en houdt een kwartier tot drie uur aan. Vaak heb je bijkomend ook last van tranende ogen of een verstopte neus.
- Migraine. Migraine kenmerkt zich als een bonzende pijn aan één kant van het hoofd die enkele uren tot meerdere dagen kan aanhouden. De pijn kan erger worden door beweging, er kan misselijkheid optreden en vaak zijn mensen ook gevoelig voor licht en geluid. Migraine wordt vaak uitgelokt door bepaalde triggers zoals stress of bepaalde voedingsmiddelen.
Verder kan hoofdpijn een gevolg zijn als je te veel cafeïne drinkt, als je honger hebt, als je zicht niet meer scherp is, als je een probleem hebt aan je kaakgewrichten, als je een bloedvatontsteking hebt aan de zijkant van je hoofd, als je je zwaar hebt ingespannen of als je een verkoudheid of griep doormaakt.
Lees ook: Hoofdpijn of migraine door te veel of te weinig cafeïne
Wanneer naar de dokter?
Zoek medische hulp in volgende situaties:
- Je hebt zeer ernstige, plotse hoofdpijn
- Je hebt hoofdpijn na een hoofdwonde of val
- Je hebt bijkomende klachten zoals koorts, een stijve nek, huiduitslag, verwarring, dubbelzien, zwakte, gevoelloosheid of moeite met spreken
- Je hoofdpijn wordt erger, ondanks de behandeling
Deze symptomen wijzen op een ernstigere aandoening. Het is dus belangrijk om snel een diagnose en behandeling te krijgen. Ook als de hoofdpijn je dagelijkse activiteiten verstoort, ga je beter naar de dokter. Hoewel hoofdpijn niet altijd te verhelpen is, kan een arts je wel helpen om de symptomen onder controle te houden.
Lees ook: Hersenbloeding: oorzaak, symptomen en behandeling
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist