Zijn houtkachels gezond of ongezond?

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Zoals we eerder al meldden, overweegt de Vlaamse regering om houtkachels bij mist en windstilte te verbieden. Recent verscheen in het vakblad Chemical Research in Toxicology nog een Deense studie waarin gewaarschuwd werd voor het fijnstof en de hoge gehaltes mogelijk kankerverwekkende PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) die bij gebruik van houtkachels in de lucht komen.

Nieuw onderzoek aan het Noorse Institute of Public Health relativeert dat enigszins. Veel hangt af van wat verbrand wordt (hout of pellets) en vooral van het type houtkachel.
Bij een goede verbranding met voldoende zuurstoftoevoer en een hoge temperatuur verbranden bijna alle organische stoffen. De mate van verbranding is o.m. afhankelijk van het vochtgehalte van het hout en de gebruikte technologie (oude versus nieuwe hoogrendement kachels).

Er zijn drie soorten fijne deeltjes die worden uitgestoten. Bij slechte verbranding aan lage temperatuur in oudere kachels worden relatief veel mogelijk schadelijke deeltjes uitgestoten, waaronder kankerverwekkende PAK’s. Deze deeltjes zijn echter wateroplosbaar en zullen na inademing vrij snel door de longen verwijderd worden.

Bij de nieuwere kachels met een betere verbranding worden kleinere deeltjes met een harde kern uitgestoten die wellicht langer in de longen blijven omdat ze niet oplosbaar zijn. Maar de totale hoeveelheid fijnstof is vrij beperkt zodat de mogelijke gezondheidsschade vrij beperkt is.

Bij het verbranden van pellets tenslotte wordt het organisch materiaal grotendeels verbrand en komt alleen de water-oplosbare asse in de lucht terecht. Ook deze is relatief onschadelijk omdat ze snel uit de longen wordt verwijderd.
Volgens het Noorse Instituut is hoe dan ook meer onderzoek nodig om de eventuele gezondheidsrisico’s van klassieke kachels en de nieuwere hoogrendement-kachels correct te kunnen inschatten.

Lees ook: Vlaamse regering wil houtkachel verbieden bij mist of windstilte
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram