Spelen herpesvirussen een rol bij de ziekte van Alzheimer?

123-txt-z-van-alzheimer-hers-dement-03-18.jpg

nieuws

Herpesvirussen blijken veel overvloediger voor te komen in het brein van mensen met Alzheimer. Hoe meer DNA van het herpesvirus er in het brein van mensen met Alzheimer werd aangetroffen, hoe slechter deze mensen aan het eind van hun leven op een door een arts afgenomen dementietest hadden gescoord. In andere woorden: hoe meer viraal DNA, hoe slechter het brein eraan toe was. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het vakblad Neuron

De twee herpesvirussen die het sterkst met Alzheimer geassocieerd bleken te zijn, waren HHV-6A en HHV-7. De meeste kinderen worden in de eerste jaren van hun leven door deze virussen besmet. In de meeste gevallen veroorzaken ze geen symptomen, maar blijven wel in het lichaam rondhangen.

Welke rol de virussen precies spelen in het geval van Alzheimer is nog onduidelijk. Het onderzoek wijst erop dat de virale genen menselijke genen reguleren en omgekeerd en dat genen die geassocieerd worden met een verhoogde kans op Alzheimer daarbij beïnvloed worden. 

Vervolgonderzoek zal uit moeten wijzen welke rol de virussen precies spelen en in hoeverre dat aanknopingspunten biedt voor het behandelen – of misschien zelfs voorkomen – van de ziekte.

Bron:www.scientias.nl


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram