Bestaat er een behandeling tegen hepatitis A?

nieuws Hepatitis A ontstaat door het hepatitis A-virus. U kunt besmet raken door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Hepatitis A kan soms ook overgedragen worden door seksueel contact, met name door anale seks, dat wil zeggen seks waarbij zeer kleine hoeveelheden ontlasting in de mond komen door bijvoorbeeld het likken van de anus. Hepatitis A kan in uitzonderlijke gevallen ook worden overgedragen door bloed en bloedproducten, bijvoorbeeld stollingsfactoren zoals gebruikt bij de behandeling van hemofiliepatiënten.
Hepatitis A kan men overal oplopen, maar vooral waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen overlaten bestaat een risico op hepatitis A infectie, inclusief de meeste landen rond de Middellandse Zee. In deze landen kunnen voedingsmiddelen een bron van besmetting zijn: bijvoorbeeld rauwe groenten, fruit, salades, omdat deze gewassen kunnen zijn in, of besproeid met water waarin het hepatitis A virus zit. Riolen die uitkomen in zwemwater vormen niet alleen voor zwemmers een directe infectiebron, maar ook indirect voor schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld garnalen, oesters en mosselen, omdat deze zich voeden met organisch materiaal. Het is verstandig dat u zich laat inenten (vaccineren) als u op reis gaat naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt.
Hepatitis A is een minder ernstige vorm van leverontsteking dan bijvoorbeeld hepatitis B of C. Hepatitis A kan zo licht verlopen dat u het niet eens merkt. Klachten zijn onder meer lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal gepaard met geelzucht, dit is het geelkleuren van huid en oogwit, het donker worden van urine en het ontkleuren van ontlasting.
Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken. Bij volwassenen kan de hepatitis A soms wel drie maanden of langer duren en ernstiger verlopen.
Er is geen behandeling voor hepatitis A. De ziekte moet haar natuurlijke beloop hebben. Het is verstandig om de eerste tijd geen alcohol te gebruiken. Een dieet hoeft u niet te volgen.


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram