Rustloze benen verhogen mogelijk kans op hartziekten

nieuws Volgens een nieuwe Amerikaanse studie (Neurology, 1 januari 2008) hebben mensen die lijden aan rustloze benen of restless legs syndroom dubbel zoveel kans op hart- en vaatziekten en een herseninfarct (CVA) dan mensen zonder restless legs. Dit verhoogde risico nam toe naarmate de klachten van rusteloze benen toenam, en bleef bestaan wanneer rekening werd gehouden met andere risicofactoren (zoals hoog cholesterol, verhoogde bloeddruk, enz.).
Het rusteloze benen syndroom is een neurologische aandoening die zich kenmerkt door een irriterend, branderig gevoel - alsof er insecten rondkruipen - diep in de kuiten, soms beurtelings, soms in beide kuiten tegelijk. De aandoening kan zich ook voordoen in de bovenbenen, voeten, romp en armen. Ze is niet pijnlijk maar kan erg vervelend en hinderlijk zijn. de symptomen zijn ’s avonds en ’s nachts het ergst, vooral als men ligt, maar ze kunnen ook overdag optreden bij een tijd stilzitten (bv. voor TV, tijdens een vergadering…).
De verhoogde kans op hart- en vaatziekten en CVA nam toe naarmate ook de klachten over rusteloze benen toenamen.

Lees ook: Restless legs: wat is het rusteloze benen syndroom?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram