Goede nachtrust vermindert risico op hartziekte

nieuws Een goede nachtrust vermindert de kans op hart- en vaatziekten en versterkt bovendien de gunstige effecten van bewegen, gezond eten, gematigd alcohol gebruiken en niet roken. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland onder 6672 mannen en 7967 vrouwen tussen de 20 en 65 jaar. De deelnemers werden gedurende 12 jaar gevolgd. De studie verscheen in het tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology.

Een combinatie van de vier gezonde gedragingen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met 57% en verkleint de kans op een fatale hartaandoening met 67%. Wanneer daar ook nog voldoende slaapt bij komt - meer dan zeven uur per nacht - dan zijn de risico's respectievelijk 65 en 83 procent lager.
Als alle deelnemers zich aan de vijf gezondheidsgedragingen hielden, kan theoretisch gezien 36%van de samengestelde en 57% van de fatale hart- en vaatziekten worden voorkomen of uitgesteld, volgens de onderzoekers.

Voldoende slaap alleen (dus zonder de andere maatregelen) verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 22% en verkleint de kans op een fatale hartaandoening met 43%. Dat is ongeveer evenveel als het effect van niet-roken.

Een mogelijke verklaring voor de resultaten is dat een korte nachtrust wordt geassocieerd met overgewicht, obesitas, een hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol.

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram