65 procent meer hart- en vaatpatiënten in 2040

nieuws Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen zal de komende decennia sterk oplopen naar meer dan anderhalf miljoen in 2040, een stijging van 65 procent ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting.

De sterke toename van het aantal mensen met hart- en vaatziekten heeft komt door de vergrijzingvan de bevolking. In 2040 zullen er 930.000 mensen met een hartinfarct of ernstig vernauwde kransslagaders zijn, 343.000 mensen met een beroerte en 275.000 mensen met hartfalen. Sommige van deze patiënten hebben meerdere aandoeningen tegelijk. Op dit moment bedragen de totale zorgkosten voor hart- en vaatziekten circa 8,3 miljard euro. Deze kosten zullen volgens de Hartstichting fors stijgen als gevolg van de groei van het aantal patiënten.

Deze ontwikkeling is tegen te gaan door factoren aan te pakken die de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Het terugdringen van een hoge bloeddruk en van roken kan de grootste daling in het aantal hart- en vaatpatiënten tot gevolg hebben. Beide kunnen namelijk zowel hartinfarcten en angina pectoris (pijn op de borst) als beroertes en hartfalen voorkomen. Daarnaast vormen ook een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging belangrijke risicofactoren.

“Het is urgent dat de overheid, het bedrijfsleven en de zorg zich integraal inzetten om dit probleem aan te pakken”, zo zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram