Welke groenten eet u beter niet rauw?

Laatst bijgewerkt: juli 2017
123-rabarber-07-17.jpg

nieuws

Van bepaalde groenten eet u het best niet te veel en zeker niet rauw. Ze kunnen namelijk giftige stoffen bevatten. Dat zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). 
In een mededeling geeft het FAVV een aantal voorbeelden. Het gaat hier om eetbare planten die echter giftige stoffen bevatten en die rauw gevaarlijk kunnen zijn. 

Aardappelen
Aardappelen kunnen relatief grote hoeveelheden solanine en chaconine bevatten. Dit zijn giftige stoffen. Ze zijn niet dodelijk voor de mens, maar bij een hoge dosis kunnen ze ernstige neveneffecten veroorzaken: braken, daling van de bloeddruk, hoofdpijn en zelfs hallucinaties en bloedingen (bloeding van het netvlies en gastro-intestinale bloedingen).

Solanine komt snel tot ontwikkeling rond de kiem en onder de schil van de knol van de aardappel wanneer die in het licht blijft liggen en geeft die een groene kleur. Daarom moeten de knollen buiten het bereik van licht worden bewaard. Aubergines bevatten eveneens solanine maar in een hoeveelheid zonder gevaar voor de consument.
Koken is een goede methode om de giftigheid te milderen aangezien die ongewenste stoffen in het kookwater worden verwijderd. Over het algemeen wordt aanbevolen om de groene delen van de aardappelen te verwijderen en geen rauwe aardappelen te consumeren.

Rabarberstelen, spinazie en bieten
Rabarberstelen, spinazie en bieten bevatten hoge gehalten van oxaalzuur/oxalaat. Bepaalde omgevingsomstandigheden zoals droogte zouden de opstapeling van oxalaat in de groenten in de hand werken. Door die groenten in water te koken kan het oxalaatgehalte worden verminderd.

Er wordt aanbevolen om die groenten met mate te consumeren, in het bijzonder voor personen die lijden aan hyperoxalurie en/of die gevoelig zijn voor nierstenen. 

Rabarberbladeren
De consumptie van rabarberbladeren kan een voedselvergiftiging veroorzaken. De vastgestelde symptomen na inname zijn maagpijn, diarree, misselijkheid, braken, alsook nierletsel. Enkele gevallen van sterfte na de consumptie van rabarberbladeren werden gemeld. Het wordt dan ook afgeraden om rabarberbladeren te consumeren.

Rode bieten
In Frankrijk zijn collectieve voedselvergiftigingen vastgesteld  bij de consumptie van rauwe bieten. Die voedselvergiftigingen uiten zich in spijsverteringsproblemen, diarree of braken, snel na de consumptie. Geen enkele wetenschappelijke uitleg heeft tot nu toe de oorzaak ervan te kunnen verklaren.
Een comité van experts onderstreept dat de rode biet een groente is die reeds generaties lang traditioneel gekookt wordt geconsumeerd. De bieten mogen evenwel koud worden geconsumeerd, maar ze moeten dan vooraf gekookt geweest zijn. 

Bron
www.afsca.be/consumenten/onzevoeding/groentenfruit/rauwegroentenofdelen/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram