Wat eet u het best en hoe doet u dat: tien Gezond Leven tips

123-txt-healthy-living-gezond-leven-10-17.jpg

nieuws

Wat?

1. Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd
Plantaardige voedingsmiddelen die niet of weinig zijn bewerkt, bieden het meeste gezondheidsvoordeel. Eet volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul in kleinere hoeveelheden aan met noten en plantaardige olie. 

2. Beperk uw inname van dierlijke producten 
U hoeft vlees, kaas en andere dierlijke producten niet volledig van uw menu te schrappen. Maar kleine(re) porties volstaan. Wissel af tussen rood vlees, vis, gevogelte en plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten of tofu. 

3. Drink vooral water 
Water is de beste drank om uw dorst te lessen. Wilt u graag wat variëren? Kies dan voor thee of koffie zonder suiker. 

4. Kies zo weinig mogelijk voor ultrabewerkte producten 
Snoep, koekjes, chips, frisdrank, wijn en bier, … Lekker? Misschien wel. Maar een meerwaarde voor uw lichaam? Neen. U eet en drinkt ze puur voor uw plezier. Deze producten bevatten vaak veel witte bloem, suiker, vet, zout of alcohol. 

Hoe?

5. Varieer en zoek alternatieven
Elke dag hetzelfde eten wordt snel saai en eentonig. Speel met uw gezonde voedingspatroon. Eet bijvoorbeeld elke dag een andere seizoensgroente. En vervang minder gezonde keuzes door de gezonde variant: koop volkorenbrood in plaats van wit bijvoorbeeld.

6. Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen
Las – in de mate van het mogelijke – vaste eetmomenten in voor uzelf. Vermijd te veel tussendoortjes. Probeer ook om samen met anderen te eten: dat helpt u om regelmaat te houden. Zeker voor gezinnen: als ouder geeft u zo het goede voorbeeld aan uw kind en krijgen ze de kans om nieuwe dingen te proeven.

7. Eet bewust en met mate
Leer afgaan op uw ‘buikgevoel’: weet wanneer u honger hebt of verzadigd bent. Zit aan tafel, eet langzaam en geniet ervan. Ban afleiding uit uw buurt: tv uit, smartphone aan de kant. Neem kleine porties van wat minder gezond is.

8. Pas uw omgeving aan
Richt uw omgeving in zodat de gezonde keuze voor de hand ligt en de ongezonde moeilijker wordt. Leg fruit bijvoorbeeld in het zicht in de keuken en bewaar geen snoep of koeken in uw auto of op kantoor. Wees voorbereid op ‘noodgevallen’: stop een portie soep of pastasaus in de diepvries voor dagen met weinig tijd. En neem een flesje water of zakje noten mee in uw tas, zodat snoepautomaten of tankstationsnacks u onderweg niet in verleiding brengen. 

9. Werk stapsgewijs
U moet uw eetpatroon niet van vandaag op morgen helemaal omgooien. Elke kleine verbetering is een stap vooruit. Hou het vooral haalbaar voor uzelf. Start bijvoorbeeld met één stuk fruit per dag, als u dat nu nog niet deed. Bevalt dat u en wordt het een gewoonte? Probeer dan nog een extra stap in te bouwen. En geef vooral niet op wanneer u eens een terugval hebt – het gebeurt de besten. Planmatig werken kan u helpen. Stel bijvoorbeeld een weekmenu en boodschappenlijstje op.

10. Geniet van wat u eet
Laat eten ook vooral een feest blijven. Verwen uzelf dagelijks met lekkere gezonde voeding. En gun uzelf af en toe een minder gezonde uitspatting. Blijf dan gewoon bewust van de frequentie (niet te vaak) en portiegrootte (niet te veel). Zoek de goede balans tussen voor uw lichaam zorgen en genieten. 

Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram