Insecten eten: gezond of gevaarlijk?

dossier

In Europa zal je insecten vooralsnog weinig terugvinden op een menukaart, maar in sommige werelddelen worden ze zelfs als delicatesse beschouwd. Bij ons blijken mensen vooral bezorgd te zijn over mogelijke allergische reacties. Is dat terecht? Allergoloog Christine Breynaert (UZ Leuven) geeft uitleg.

Lees ook: Waarop letten bij het eten van insecten?

Is insecten eten goed voor je?

Getty_insecten_eten_belgie_2023.jpg

© Getty Images

Insecten zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetten, eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Ze hebben dus een hoge voedingswaarde en zijn daarenboven een duurzame eiwitbron voor de almaar groeiende wereldbevolking. 

Volgens prof. dr. Christine Breynaert, allergoloog aan het UZ Leuven, kunnen insecten een deel van de oplossing zijn om eiwitten te produceren met een minimale impact op het klimaat: “Insecten zijn veel efficiënter dan runderen, varkens en kippen in het omzetten van voedingsstoffen naar eiwitten. Insecten produceren snel eiwitten, hebben nauwelijks water nodig en produceren minder CO2. Je kunt ze zelfs kweken in stadsboerderijen, zodat je ook het transport en de bijbehorende uitstoot reduceert.”

Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?

Is insecten eten gevaarlijk?

Een klein aantal mensen vertoont een hevige allergische reactie voor insecten. Mensen die erg allergisch zijn aan huisstofmijt en schaal- en schelpdieren, eten het best ook geen insecten. Meelwormen hebben namelijk een aantal eiwitten gemeenschappelijk met huisstofmijt, schaal- en schelpdieren. Ze kunnen dus gelijkaardige allergische reacties veroorzaken.

Personen met een lichte allergie voor huisstofmijt- of schaal- en schelpdierenallergie – dat is ongeveer 25 procent van de bevolking – kunnen veilig uittesten of ze een jeukreactie ervaren bij het in de mond nemen van een insect volgens prof. dr. Breynaert.

Voorts kan men een allergie voor insecten waarschijnlijk vergelijken met een notenallergie. “We weten dat er grote verschillen bestaan tussen verwerkte en onverwerkte producten”, zegt Breynaert. “Voor mensen die ook reageren op noten in verwerkte vorm, kan een allergie levensgevaarlijk zijn. Op termijn willen we dat onderscheid ook mogelijk maken voor insectenallergie. Rauwe insecten zal je sowieso nooit te eten krijgen: bij mijn weten zijn insecten in onze voeding allemaal gevriesdroogd of verhit.”

Lees ook: Hoe herken je een allergie?

Insecten eten in België

In België zijn niet alle insecten toegelaten voor consumptie, maar dat betekent niet dat ze gevaarlijk zijn. Sinds kort is het meel van ontvette huiskrekels en kleine meelwormen toegestaan voor menselijk gebruik. Eerder waren al de Afrikaanse sprinkhaan, de gele meelworm, de huiskrekel, de rups van de kleine wasmot, de wasmotrups, de morioworm, de rups van de zijdevlinder, de buffaloworm, de bandkrekel en de Amerikaanse woestijnsprinkhaan door te EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) bestempeld als veilig voor consumptie.
De Europese Commissie en de gezondheidsautoriteiten hebben voorwaarden bepaald voor veilig gebruik van insecten. De etiketten van voedingswaren met insecten moeten bijvoorbeeld vermelden of een bepaald ingrediënt allergische reacties kan veroorzaken.

Lees ook: Hoe werkt een huidtest voor allergie?

Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://www.health.belgium.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram