Gebruik meer smeervet op de boterham

nieuws Het Nederlandse Voedingscentrum heeft recent haar richtlijnen voor het gebruik van margarine, halvarine, bereidingsvetten en oliën verhoogd. De nieuwe aanbevelingen van 50 gram/dag voor mannen en 45 gram/dag voor vrouwen komt neer op ongeveer 5 gram margarine of halvarine per boterham, naast 15 gram bereidingsvetten (of 1 eetlepel vloeibaar vet of olie) voor de warme maaltijd. Voorheen was de dagelijkse aanbeveling 20 gram voor vrouwen en 35 gram voor mannen.

Halvarine, margarine en bak- en braadproducten zijn een belangrijke bronvan vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Daarom is het niet verstandig ze weg te laten. Wel is het zaak producten te kiezen met zo min mogelijk (verzadigd) vet. Voor op brood genieten daarom halvarine (veertig procent vet) of smeersels met nog minder vet de voorkeur. Voor het bereiden van de maaltijd zijn zachte margarine en vloeibarebak- en braadproducten de beste keus. Zachte margarine, vloeibaar frituurvet, vloeibaar bak- en braadvet en oliën bevatten weinig verzadigd vet. Voor de gezondheid hebben producten met weinig verzadigd vet de voorkeur. Olie kan ook, maar bevat geen vitamine A en D. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten zijn vitamine A en D toegevoegd. Om die reden geeft het Voedingscentrum aanvullend het advies om maximaal eenderde van de bereidingsvetten in de vorm van olie te gebruiken.


Laatst bijgewerkt: september 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram