Diepvriesfruit en -groente even gezond als vers fruit en groente

123-diepvriesgroenten-08-19.jpg

nieuws

In bevroren fruit en groenten zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Food Composition and Analysis. 

Amerikaanse onderzoekers hebben gedurende 2 jaar stalen onderzocht van zes verschillende groentesoorten (bloemkool, broccoli, maïs, prinsessenbonen, erwten en spinazie) en twee fruitsoorten (aardbeien en bosbessen). Zowel de verse groenten en het fruit als de diepvriesproducten werden aangekocht in zes verschillende grootwarenhuizen. Na aankoop en vijf dagen later werden de producten onderzocht op de aanwezigheid van vitamine C, beta-caroteen en foliumzuur. 

De resultaten tonen aan dat er vaak slechts kleine verschillen waren in vitaminengehalte tussen de verse, de bewaarde groenten/fruit en de diepvriesproducten. In 8 van de 24 bepalingen scoorden groenten en fruit na vijf dagen bewaren in de koelkast iets slechter dan de verse producten en diepvriesproducten.

Deze studie toont aan dat het diepvriezen van groenten en fruit veelal geen negatief effect heeft op het vitaminegehalte. De snelle verwerking na oogst en het ultrasnelle diepvriesproces spelen hierbij zeker een rol. Na vijf dagen bewaren in de koelkast is de kans op vitamineverlies iets groter dan voor diepvriesproducten, maar dat verlies is beperkt.

Lees ook: Groenten uit blik, glas en diepvries: gezond en gemakkelijk

Bron
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157517300418?via%3Dihub
www.eoswetenschap.eu/voeding/diepvriesfruit-even-gezond-als-vers-fruit


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram