Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Word je dikker van een croque monsieur dan van een boterham met ham en kaas?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een croque monsieur, dat is hetzelfde als een boterham met kaas en ham, maar dan gegrild. Volgens het Voedingscentrum in Nederland, waar ze een croque 'een tosti' noemen, zitten er dan ook niet meer calorieën in dan in een koude boterham met ham en kaas.

In de rubriek 'Waarheid op Tafel' ontrafelt het Voedingscentrum mythes en halve waarheden over voedsel. Astrid Postma-Smeets, voedingsexperte bij het centrum, legt in een filmpje uit dat een boterham met kaas en ham precies dezelfde ingrediënten bevat als een 'tosti', en dat het grillen daar niets aan verandert. Tenzij je de boterham invet met extra boter of er een dikke klodder mayonaise bij neemt, maar dat had u zelf ook wel bedacht.

Een croque wordt volgens Postma-Smeets gemaakt met twee witte boterhammen, twee plakken kaas, een plak ham en besmeerd met een beetje halvarine (kunstmatige vorm van boter met minder vet dan margarine, red), en bevat rond de 459 kcal en zo'n 13 gram verzadigd vet. Als je een gezondere variant wil maken, kan je kiezen voor volkorenbrood en eventueel een plakje kaas minder.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161101_02549880


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram