Kans op borstkanker neemt toe met kledingmaat

123-buikomtrek-meten-lintm-obesit-170-10.jpg

nieuws Britse wetenschappers hebben een eenvoudige manier gevonden om het risico op borstkanker in te schatten: wanneer de kledingmaat vanaf de leeftijd van 25 om de tien jaar met één maatje stijgt, neemt de kans op borstkanker op de leeftijd van 65 jaar met gemiddeld 33% toe. Groeiden ze twee maten dan liep het risico op met 77%. Een vermindering van de kledingmaat sinds de leeftijd van 25 jaar, ging gepaard met een lagere kans op borstkanker.

Hierbij moet wel aangestipt worden dat het basisrisico op borstkanker in de bestudeerde groep vrouwen vrij laag was (gemiddeld 1,2%).
De kledingmaat is in feite een graadmeter voor de buikomtrek. Overgewicht, en dan vooral buikvet, is een bekende risicofactor voor kanker in het algemeen, en ook voor borstkanker.

De studie heeft beperkingen, geven de onderzoekers toe. Zo zijn de gevonden resultaten gebaseerd op wat vrouwen zeggen zich te herinneren over hun kledingmaat van tientallen jaren geleden.

Laatst bijgewerkt: oktober 2014
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram