Doe de balansdag

nieuws Nu de feestdagen er aan komen, kan het zinvol zijn om af en toe een zogenaamde ‘Balansdag’ in te voeren. Een Balansdag is een dag waarop je extra let op je gewicht door minder te eten. Op een Balansdag eet je gezond met minder calorieën, let je extra op de extra's en zorg je voor wat extra beweging. Zo blijft je lichaam in balans en word je niet zwaarder. Ook buiten de feestperiode, als je een dag te veel hebt gegeten, met veel extra calorieën, kan een Balansdag nuttig zijn om je gewicht op peil te houden.

Een Balansdag is géén dieetdag: het niet de bedoeling extreem weinig te eten of maaltijden over te slaan. Dat is ongezond en heeft net als streng lijnen vaak tot gevolg dat je sneller wordt verleid door ‘caloriebommen’, zoals gebak en vette snacks. Tijdens een Balansdag eet je gewoon gezond, maar geen extra's zoals snoep, snacks of een pintje. Door te letten op wat je kiest, zorg je ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan normaal. Hierdoor kan je lichaam de extra’s van de dag ervoor verbruiken en word je al met al niet zwaarder. De gemiddelde energiebehoefte per dag (bij weinig beweging) voor mannen is 2500 kilocalorieën en voor vrouwen 2000 kilocalorieën. Als je een actievere leefstijl hebt en dus meer beweegt, heb je méér calorieën nodig. Verder is de energiebehoefte ook afhankelijk van bijvoorbeeld je leeftijd. Als je zorgt dat je niet meer calorieën eet dan je verbruikt, blijft je gewicht in balans.

Dat betekent concreet:
• 200-250 g aardappelen, rijst of pasta en 175 tot 420 g brood of andere graanproducten
• 200-300 gram groenten
• 2 stuks of ongeveer 250 gram fruit
• 1 à 2 sneetjes kaas en 3 tot 4 glazen melk of andere calciumrijke producten (450-650 ml melkproducten)
• 100 -125 g vlees, vis, eieren of vervangproducten zoals tofu, tempeh, seitan, Quorn.
• max. 50 g smeer- en bakvet of olie (bij voorkeur onverzadigd vet).

Meer info over de Balansdag: www.Voedingscentrum.nl
Over de Actieve Voedingsdriehoek: www.vig.be


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram