Hygge, lagom, sisu - streef deze Scandinavische begrippen na voor een gelukkiger leven

dossier Er is geen stappenplan dat je gegarandeerd gelukt brengt, en mocht dat al bestaan dan zou het in ieder geval voor iedereen verschillen. Maar je kunt wel kijken naar gewoontes van mensen die zichzelf gelukkig prijzen om er zo wat inspiratie uit te halen. Kijk maar eens naar deze Scandinavische concepten.

Gelukkigste land ter wereld

Al jarenlang staan de Scandinavische landen hoog op de lijst van de gelukkigste landen ter wereld. Zo ging Finland dit jaar nog met de gouden medaille aan de haal. Denemarken en Noorwegen vervolledigen die top drie van gelukkigste landen ter wereld, zoals je kunt lezen in het volledige rapport op de website van het World Happiness Report. België stond overigens op de 18e plek, wat niet slecht is. Maar hoe doet die Scandinavische bevolking het nu precies anders?

Hygge

Hygge is een term die al vaak in interieur-contexten wordt gebruikt. Daar verwijst het naar gezelligheid en warmte. Zo kun je het Deense concept ook breder zien: maak het gezellig, omring je met vrienden en familie, lekker eten en drinken. Focus je op die dingen die je gelukkig maken in plaats van steeds te streven naar succes, status en geld. Dat is precies hoe Denen die lange, sombere winters overleven in het Noorden.

Lagom

In tegenstelling tot hygge is lagom geen gevoel, maar een hele filosofie. Kort door de bocht betekent het 'niet te veel, niet te weinig'. Met andere woorden, bij lagom luister je naar wat je lichaam en geest nodig hebben en ben je op zoek naar een balans in álle aspecten van je leven. Wil niet steeds meer en meer, maar wees tevreden met genoeg. In Zweden kun je deze filosofie vooral terugvinden op de werkvloer. Veel Zweden zijn immers ambitieus, maar toch zal je niet veel Zweden dagelijks zien overwerken. Ken je grenzen en besef dat je privéleven in evenwicht moet staan met je carrière.

Sisu

Ook de Finnen hebben een specifieke mindset die je geluksgevoel kan vergroten. Sinsu focust op innerlijke kracht, doorzettingsvermogen en positief zijn. In de praktijk betekent dat dat Finnen het leven zien als een aaneenschakeling van kansen en mogelijkheden. Als je maar doorzet, als je maar gelooft dat je sterk genoeg bent om dit te overwinnen, dan haal je die volgende schakel wel. Dankzij die gedachten hebben Finnen veel minder last van faalangst. Problemen zijn net een uitdaging om nieuwe dingen te leren, hoe pijnlijk falen ook kan zijn. Wij proberen alvast iets meer hygge, lagom en sisu in ons leven te krijgen. Cheers! Lees ook: 7 handige tips om er uitgerust uit te zien ondanks je slaaptekort


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram