Geluk hangt af van de ‘grote’ dingen

123-jonge-mensen-happy-reizen-zingen--07-18.jpg

nieuws

Goede sociale relaties, tevredenheid met onze gezondheid en onze financiële situatie tonen het sterkste verband met ons geluk.  En vooral: bijna 60 procent van onze levenstevredenheid is maakbaar. Dat blijkt uit het ‘Nationaal Geluksonderzoek’ van de UGent. Het onderzoek legt de levensdomeinen bloot die het sterkst verband houden met onze levenstevredenheid.

In totaal werden 3770 Belgen bevraagd omtrent alle facetten van het leven die een verband kunnen hebben met ons geluk. Uit dit aantal werd een representatieve steekproef geselecteerd van 1600 Belgen op basis van regio, leeftijd, opleidingsniveau, beroepscategorie en geslacht.

De Belg scoort volgens het Nationaal Geluksonderzoek gemiddeld 6,55 op 10 op vlak van levenstevredenheid. Dat is lager dan in eerdere nationale en internationale rapporten, zoals de European Social Survey. Een mogelijke verklaring voor het lagere cijfer is dat de bevraging anoniem gebeurde. Eerder onderzoek wees uit dat deelnemers daardoor mogelijk eerlijker antwoorden.

Lees ook: Waar in de hersenen ligt het geluk verscholen ?

Tien aanbevelingen

Deze adviezen richten zich naar het federaal, regionaal en lokaal beleid. Ze gaan over het creëren van de fundamenten van een samenleving die de kans op levenstevredenheid verhoogt.

1. Zorg voor een meer rechtvaardige financiële situatie 
Mensen die in precaire omstandigheden leven hebben nagenoeg geen kansen op levenstevredenheid. De samenleving moet hier prioritair aan werken. 

2. Investeer meer in gezondheid
Een betere gemiddelde fysieke en mentale gezondheid van de populatie verhoogt de levenstevredenheid en de welvaart van het land.  

3. Werk aan betere sociale relaties 
Sociale relaties komen naar voor als belangrijkste domein. Ook de overheid, vooral de lokale dan, kunnen hier rechtstreeks aan werken.  

4. Investeer in sociaal welzijn op het werk
Voldoende autonomie en zich niet eenzaam voelen op het werk zijn het sterkst gelinkt aan werktevredenheid, maar ook voldoende betrokkenheid, competentie, geen masker moeten opzetten, en minder stress zijn gerelateerd met tevredenheid op het werk. 

5. Zorg voor financiële geletterdheid
Mensen gaan soms schulden aan om dingen te kopen waar ze niet gelukkiger van worden, en vergeten vaak ook voldoende aandacht te besteden aan financiële zekerheid. Door mensen te laten nadenken over wat voor hun levenstevredenheid belangrijk is zorgt men voor bewustere keuzes.

6. Bevorder de stressbestendigheid
Te veel verwachten van mensen, het bezorgen van stress en ervoor zorgen dat ze zichzelf niet kunnen zijn hebben een zeer sterke impact op onze levenstevredenheid. Het omgaan met stress kwam als sterke hefboom naar voor in de domeinen gezondheid en sociaal welzijn. 

7. Bevorder sociale relaties van kinds af aan
Sociale relaties kan men verbeteren door van kinds af aan de juiste vaardigheden aan te leren en prikkels over te brengen. Maar ook op latere leeftijd kan hieraan gewerkt worden. 

8. Betere indeling van onze vrije tijd
Wanneer men zijn of haar vrije tijd grotendeels besteedt aan sociale media, smartphone, binge-watchen, gaat dit ten koste van de tijd om aan activiteiten te doen die de levenstevredenheid bevorderen. 

9. Gezond leven
Naast het bovenstaande kan men ook nog andere veranderingen in onze levensstijl aanbrengen. 

10. Ons brein trainen 
Men kan ook zelf het brein trainen via de hierboven vermelde technieken zoals meditatie, bepaalde yoga- en mindfulness-technieken. Hierdoor wordt de geest sterker.

Lees ook: Dit wensen wij jullie voor 2020!

Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram