Beperkt geheugenverlies na chemotherapie

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Vrouwen met borstkanker die een behandeling kregen met standaarddoseringen cytostatica, kunnen licht hebben. Wel kan deze medicatie leiden tot problemen met het ruimtelijk inzicht en de spreekvaardigheid. Dit blijkt uit een studie uit Taiwan in het Journal of Clinical Oncology [J Clin Oncol 2012;30(29):3578-87].

Vrouwen met borstkanker werden 6 maanden of langer na hun chemotherapie onderworpen aan een aantal tests voor concentratievermogen, uitvoeren van taken, verwerken van informatie, snelheid van denken, spraakvermogen, herinnering van gesproken informatie, herinnering van visuele informatie en ruimtelijk inzicht. Alleen voor spreekvaardigheid en ruimtelijk inzicht werden duidelijke verschillen vastgesteld, voor geheugenverlies was er een lichte achteruitgang.

In een begeleidend commentaar wordt gesignaleerd dat ook bewezen is dat de duur van narcosetijden tijdens een borstsparende operatie of borstamputatie een negatief effect heeft op het cognitief functioneren. Ook andere factoren, zoals radiotherapie of hormoontherapie, kunnen invloed hebben.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram