Actieve vrouwen krijgen minder borstkanker

nieuws Fysiek actieve vrouwen krijgen minder borstkanker, zo blijkt uit een Canadees onderzoek. De studie onderzocht gegevens van 1233 vrouwen met en 1237 vrouwen zonder borstkanker. Vrouwen die tijdens hun leven ongeveer 43 uur per week fysiek actief zijn (huishoudelijke arbeid, handenarbeid, sport, …) bleken gemiddeld 30% minder kans op borstkanker te hebben dan vrouwen die slechts 29 uren per week fysiek actief zijn.
Sportactiviteiten blijken niet beter of slechter te zijn dan gewone huishoudelijke arbeid. Het enige dat telt is dat de activiteit jarenlang wordt aangehouden en dat het gaat om matig intensieve activiteiten (die niet tot uitputting leiden en die men meerdere uren kan aanhouden). Vrouwen die weinig huishoudelijke arbeid verrichten of die een kantoorjob hebben zouden moeten proberen om dagelijks 30 à 40 minuten te wandelen tegen een flink tempo, zo adviseren de onderzoekers.
Mogelijke verklaringen voor deze gunstige invloed zijn onder meer een gunstiger lichaamsgewicht en bepaalde wijzigingen in de hormonenspiegel.

Bron: American College of Sports Medicine journal, Medicine and Science in Sports and Exercise, sept. 2001


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram