Te zware handtas: slecht voor de rug

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws 1 op de 5 vrouwen in Vlaanderen heeft een te zware handtas. Dat blijkt uit een enquête van vrouwenvereniging VIVA-SVV. De gemiddelde (hand)tas weegt 1,6 kilogram. Net toelaatbaar, maar op het randje. Twee kilogram is het absolute maximum. Heb je toch meer te dragen, gebruik dan een rugzak.

Enkele tips om je handtas minder zwaar te maken.

Tip 1: Zet je handtas op de weegschaal
Weet jij hoe zwaar je handtas is? Neem de proef op de som en zet je handtas op de weegschaal. Zo weet je meteen of je dagelijks te veel meezeult of niet. Laad je handtas niet te zwaar: maximaal 2 kg.

Tip 2: Verdeel het gewicht
Moet je meer dragen dan 2 kg of neem je naar het werk altijd een loodzware handtas mee, gebruik dan liever een rugzak. Zo wordt het gewicht over beide schouders verdeeld. Laat bovendien een zwaar gewicht niet aan je arm bengelen (je belast je rug). Gebruik liever je spierballen.

Tip 3: Vermijd ballast
Wat steekt er allemaal in je handtas? Maak af en toe je handtas eens helemaal leeg. Haal er de spullen uit die je eigenlijk niet elke dag nodig hebt. Vraag jezelf bij elk item af wanneer je het voor de laatste keer hebt gebruikt.

Tip 4: Gebruik een kleinere handtas
Hoe groter de handtas, hoe meer je er in kan stoppen. Van die extra ruimte maken we vaak graag gebruik. Probeer eens een kleinere handtas. Op die manier vind je trouwens alles sneller terug.

www.viva-svv.be
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram