Het bestrijden van obesitas wordt dringend

Laatst bijgewerkt: juli 2022
weegschal-voeten.jpg

nieuws Overgewicht (Body Mass Index of BMI van 25 à 29,9 kg/m 2), en obesitas (BMI boven 30 kg/m 2) dreigen epidemische vormen aan te nemen, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Een sedentaire levensstijl en gebruik van junkfood en suiker-houdende frisdranken, hebben daar in belangrijke mate toe bijgedragen. Maatregelen op bevolkingsniveau, waarbij een gezonde levenswijze (gevarieerde voeding, voldoende lichaamsbeweging) van jongs af aan wordt aangemoedigd, dringen zich dan ook op om de epidemie in te dijken. Dat zegt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie.

De beste manier om gewicht te verliezen is een licht hypocalorisch dieet gecombineerd met matige fysieke activiteit en/of gedragstherapie . Met het dieet wordt getracht de energie-inname te verminderen met 500 à 1.000 kcal per dag ten opzichte van het uitgangspunt; het dieet moet lange tijd worden volgehouden om een voldoende en duurzaam gewichtsverlies te verzekeren. Het opdrijven van de fysieke inspanning moet geleidelijk gebeuren. Een langetermijnprogramma met ten minste 30 minuten fysieke activiteit van matige intensiteit per dag en dit, indien mogelijk, elke dag wordt aanbevolen. Meerdere studies tonen dat gedragstherapie de therapietrouw aan het dieet en de fysieke activiteiten bevordert.

Heelkunde dient te worden voorbehouden voor welbepaalde geselecteerde patiënten met ernstige en niet-behandelbare obesitas.

Medicatie is slechts in bepaalde gevallen te overwegen, nl. bij falen van de algemene maatregelen bij patiënten met (morbide) obesitas of met overgewicht geassocieerd met risicofactoren. Medicatie moet onderdeel zijn van een programma dat dieet, fysieke activiteit en gedragstherapie blijft omvatten.
In België komen voor gewichtsreductie twee geneesmiddelen in aanmerking: orlistat (Xenical ®) en sibutramine (Reductil ®). Deze middelen zijn enkel aanvaard voor gebruik bij volwassenen. Om vele redenen is hun gebruik bij zwangere vrouwen af te raden.
Onderzoek heeft aangetoond dat deze geneesmiddelen bij een minderheid van de patiënten wel leidden tot 10% gewichtsverlies, maar dat veel ongewenste effecten optreden. Wanneer een patiënt geen twee kg heeft verloren na 4 weken medicamenteuze behandeling, is het weinig waarschijnlijk dat hij op lange termijn voordeel haalt met het geneesmiddel.

De belangrijkste ongewenste effecten van orlistat (Xenical ®) zijn vettig rectaal verlies, flatulentie (winderigheid) en diarree. De opname van vetoplosbare vitamines kan verminderen, en de concentratie van het geneesmiddel ciclosporine in het bloed kan worden verlaagd.

De belangrijkste ongewenste effecten van het met amfetamine verwante Sibutramine (Reductil ®)zijn bloeddrukverhoging, hartkloppingen, obstipatie, nausea, monddroogte, slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid en paresthesieën. Interacties zijn mogelijk bij gelijktijdige inname van sommige andere geneesmiddelen (b.v. SSRI’s, triptanen, dextromethorfan). Contra-indicaties zijn o.a. hypertensie, hart- en vaatziekten, en een cerebrovasculair accident.

Lees ook: BMI-index - Ben ik te dik of te dun?


bron: Folia farmacotherapeutica


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram