Vlaamse jongeren krijgen 11 nieuwe OverKop-huizen

123_overkop_jeugdhulp_2020.png

nieuws Na het grote succes van de OverKop-huizen in Genk, Tienen, Mechelen, Gent en Oostende, waar jongeren altijd kunnen langskomen voor leuke activiteiten of een luisterend oor, komen er dit voorjaar nog 11 OverKop-huizen bij. Dat melden Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en het agentschap Opgroeien in een persbericht.


De eerste vijf huizen kwamen er in 2016 dankzij de opbrengst van de Rode Neuzen Dag, in samenwerking met enkele lokale partners. Elk huis biedt een eigen vrijetijdsaanbod aan, maar ook professionele therapeutische hulp, voor alle jongeren tot 25 jaar. “De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de OverKop-huizen echt een verschil maakten voor jongeren", zegt Katrien Verhegge, Administrateur-generaal van Opgroeien. "Ze mogen er gewoon zijn wie ze zijn, ook wanneer ze het even niet meer zo rooskleurig zien. Op dat moment is het ontzettend belangrijk dat we hen laten weten dat we er zijn voor hen. Dat ze aan de kickertafel hun verhaal kunnen doen, we naar hen luisteren en samen zoeken naar wat er nodig is om hen te helpen.”
Extra aandacht voor mentale welzijn
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke erkent het belang van de OverKop-huizen en trekt 4,8 miljoen euro uit om de bestaande en 11 nieuwe filialen te financieren. "Vandaag moeten we meer dan ooit aandacht hebben voor het mentale welzijn van kinderen en jongeren. Het is oké om je even niet oké te voelen. In de eigen context is het voor jongeren en jongvolwassenen niet altijd evident om te spreken over het feit dat je te weinig zelfvertrouwen hebt om te durven solliciteren, of dat je worstelt met je geaardheid, of dat je anders reageert op bepaalde situaties dan je leeftijdsgenoten en je je daarover zorgen maakt, of dat je het gewoon allemaal niet meer ziet zitten. Een OverKop-huis is een fijne plek, waar persoonlijke zorgen ook makkelijker bespreekbaar zijn. Zonder gedoe, gewoon op basis van de vragen: “Hoe gaat het met je?” en “Kunnen we samen kijken of we er iets aan kunnen doen?”. Zo bouwen we met OverKop ook verder aan zorgzame buurten.” 

Waar de nieuwe huizen komen, is nog niet gekend. Wie op zoek is naar een luisterend oor kan ook op de website terecht voor een chat met een JAC- of AWEL-medewerker. 

Bronnen:
https://overkop.be
https://www.jeugdhulp.be
https://www.opgroeien.be
https://www.caw.be

Lees ook: Steeds meer kinderen met moeilijke thuissituatie vinden de weg naar Jeugdhulp

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram