Hoe kan ik zien of mijn leerlingen een goede werkhouding hebben?

nieuws 1. Een leerling heeft de juiste maat stoel als deze eenvoudig met de voeten plat op de grond kan zitten terwijl de boven- en onderbenen een hoek van ongeveer 90 graden met elkaar maken.
2. Een leerling heeft een te hoge maat stoel als deze niet eenvoudig met de voeten plat op de grond kan zitten. Gevolg: de voorkant van de stoelzitting drukt in de bovenbenen van de leerling, waardoor er een slechte doorbloeding van de onderbenen en voeten plaatsvindt. Bovendien wordt bij een te hoge stoel de lage rug onvoldoende door de leuning ondersteund. Dit leidt tot een vergrote kans op rugklachten en zelfs vergroeiing van de wervelkolom. Tenslotte wordt de leerling in zijn bewegingsvrijheid belemmerd indien de bovenzijde van de rugleuning hoger is dan de onderkant van de schouderbladen.
3. Een leerling heeft een te lage maat stoel als deze eenvoudig met de voeten plat op de grond kan zitten, maar de knieën naar boven wijzen en alleen de billen de zitting raken. Gevolg: er ontstaat een hoge druk onder de billen. Dit kan leiden tot pijn en een slechte doorbloeding. Bovendien wordt bij een te lage stoel de hoge rug onvoldoende door de leuning ondersteund, waardoor rugklachten en zelfs vergroeiing van de wervelkolom kunnen ontstaan.
4. Een leerling heeft de juiste maat tafel als deze met de armen over elkaar dicht bij het lichaam op tafel kan steunen, terwijl de schouders ontspannen blijven.
5. Een leerling heeft een te hoge maat tafel als deze niet met de armen over elkaar dicht bij het lichaam op tafel kan steunen, terwijl de schouders ontspannen blijven. Gevolg: er is een verhoogde kans op klachten met betrekking tot schouders, rug en nek.
6. Een leerling heeft een te lage maat tafel als deze niet zonder voorover te buigen met de armen over elkaar op tafel kan steunen. Gevolg: door het kromtrekken van de rug ontstaat een vergroot risico op rugklachten en zelfs vergroeiing van de wervelkolom.

Info:
Technische Universiteit Delft
www.io.tudelft.nl/research/ergonomics
www2.nen.nl


Laatst bijgewerkt: september 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram