Beter een golfzak dragen dan een golfkar

golftas.jpg

nieuws De voorkeur lijkt de laatste tijd uit te gaan naar het dragen van een golfzak op de rug ten opzichte van de klassieke golfkar die voortgeduwd of getrokken moet worden. Wie toch een golfkar gebruikt, duwt dit het best voor zich uit (in plaats van met 1 hand te trekken).

Tips bij het dragen van de golfzak op de rug:
• Best gebruik maken van 2 straps zodanig dat de golfzak gedragen wordt door de beide schoudergordels.
• De golfzak moet goed uitgebalanceerd zijn.
• De golfzak mag niet te zwaar zijn (er zou dan dus een verschil zijn in toegelaten gewicht van de golfzak voor kinderen in vergelijking met volwassenen..).
• Men moet een zo ergonomisch mogelijke manier gebruiken om de golfzak op te nemen en neer te zetten.
• Het gewicht van een golfzak zou nooit meer dan 15% van het lichaamsgewicht van de golfspeler mogen bedragen. Voor een jonge golfer van 60 kg zou de golfzak dus maximaal 9 kg mogen wegen. Bovendien moet ook rekening gehouden worden met de af te leggen wandelafstand.
• Bij het dragen van een "rugzak" is er een verminderde bekkenrotatie, die gecompenseerd wordt door een verhoogde bewegingsuitslag ter hoogte van de heupen, maar blijkbaar onvoldoende compenseerbaar zodat men meer stappen moet doen, om een zelfde wandelsnelheid te behouden.
Een verminderde rotatie van het bekken tijdens het dragen van de golfzak zou een weerslag kunnen hebben op de bekkenrotatie die moet kunnen doorgevoerd worden bij het uitvoeren van een swing, eens de golfzak werd neergezet.
• Tijdens het dragen van een "rugzak" is er een voorwaartse verplaatsing van de romp, die niet alleen in verband staat met de zwaarte van de golfzak, maar die ook afhankelijk is van de plaats waar de golfzak steunt op de wervelkolom. De grootste voorwaartse verplaatsing van de wervelkolom vindt plaats wanneer de "rugzak" gepositioneerd is op het niveau van de 7de
borstwervel (de hoogte van de onderrand van het schouderblad). Hiermee wordt de vuistregel een "rugzak" best te laten steunen hoog op de wervelkolom, tegengesproken.
• Het dragen van een (te zware) rugzak doet de voorwaartse positie van het hoofd toenemen, wat dan weer kan leiden tot een overbelasting van de schoudergordelspieren en de gewrichten en tussenwervelschijven op het niveau van de overgang halswervelkolom naar borstwervelkolom.

bron: Vlaamse Vereniging voor Golf

Laatst bijgewerkt: mei 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram