Waarom sommige mensen ongewild boos kijken wanneer ze ouder worden

h-123-RBF2-05-21.jpg

nieuws Al gehoord van de Resting Bitch Face of RBF? Het betekent zoveel als minachtend, geërgerd of geïrriteerd kijken terwijl je dat eigenlijk niet bent en zonder dat je je ervan bewust bent. Die ‘verzuurde grimas’, waarbij je ook in ontspannen toestand onvriendelijk of zelfs boos kijkt, komt vooral voor bij oudere vrouwen. 

Het heeft niets te maken met een verandering in je persoonlijkheid. Het is te wijten aan de spanning van bepaalde gezichtsspieren die de mondhoeken naar beneden richten en de fronslijnen zichtbaarder maakt. Naarmate je ouder wordt, verkleint je schedel waardoor je huidoverschot hebt en gaan je kaken en tanden meer naar achter en naar binnen staan. Je gezichtsspieren hebben meer werk om je gezicht aan te spannen en het is vermoeiend om het continu zo in de plooi te houden. In rust en ontspannen toestand, wanneer je er niet bewust mee bezig bent, doet de zwaartekracht haar werk: je hoofdhuid zakt waardoor er meer rimpels ontstaan en je gezicht gaat neerhangen. Angela Merkel is er een schoolvoorbeeld van. 
Niet alleen de mondhoeken kunnen zakken, ook de ogen kunnen neerwaarts gericht worden waardoor je er neerslachtig en vermoeid uitziet.

Wanneer je je daarvan bewust bent en je die gezakte spieren weer gaat aangespannen om een (vaak geforceerde) brede glimlach op je gezicht te toveren of om je gezicht in de gewenste plooi te trekken, dan heeft dat een onnatuurlijk effect. Het geeft een oncomfortabel gevoel aan je gesprekpartner(s), zeker wanneer je het herhaaldelijk doet. Het geeft het gevoel dat je je anders wil voordoen dan je bent, dat je controle wil houden of manipuleren, dat je weinig interesse hebt of zelfs ietwat arrogant bent. Neurowetenschapper Jason Rogers kwam tot de conclusie dat sommige personen met RBF vaak één mondhoek licht omhoogtrekken, waardoor ze een gevoel van minachting uitstralen hoewel ze dat gevoel helemaal niet ervaren. Dat kan negatieve reacties uitlokken bij de gesprekspartner(s) en heel wat ongewilde problemen veroorzaken. 

Wat kan je eraan doen?
Volgens cosmetisch arts Dr. Frodo Gaymans van de gelijknamige kliniek in Amsterdam kan je dit probleem niet oplossen met spierspanningsoefeningen omdat de spieren gewoon te veel ruimte hebben in een verslappend gezicht. Enkel via een plastische ingreep kunnen fillers ervoor zorgen dat je ligamenten weer strak worden zodat de huid gelift wordt en minder zakt wanneer je in ontspannen toestand je gezichtsspieren niet aanspant. Ook de mond krijgt veel aandacht bij een dergelijke ingreep. Vanaf de leeftijd van 40 jaar heeft het merendeel van de mensen namelijk een ‘volumetekort’ tussen de kin en de onderlip waardoor de lippen samenknijpen en de mondhoeken gaan hangen. 
Minder drastische maatregelen zijn: opkijken naar je gesprekspartner om je ogen wijder open te maken, een corrigerende oogmake-up aanbrengen, je kaken licht optrekken wat een kleine glimlach veroorzaakt in plaats van moeite te doen voor een brede glimlach die onnatuurlijk overkomt.  

Bronnen
https://www.scienceofpeople.com/resting-bitch-face/
resting bitch face · BeautyJournaal.nl


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram