Wat is een Resting Bitch Face en wat kan je eraan doen?

In dit artikel
Wat is een Resting Bitch Face en wat kan je eraan doen?

dossier

De term laat er weinig verwarring over bestaan: wie een resting bitch face (RBF) heeft, wordt vaak gezien als een onvriendelijk en arrogant persoon. Daardoor krijgen personen met RBF vaak met vooroordelen te kampen en gaan mensen hen soms uit de weg. Maar wanneer spreken we van een resting bitch face, en kan je er iets aan doen?

Wat is een resting bitch face?

123m_vrouw_werk_job_gezicht_emoties_2022.jpg
Enkele Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden in 2015 software om gezichten van beroemdheden te analyseren. De software is niet gevoelig voor menselijke subjectiviteit en volgens de wetenschappers dus een handige tool om te kijken of bepaalde uitdrukkingen eruit springen. Ze stelden vast dat personen die verveeld of geïrriteerd keken onderliggende niveaus van emoties toonden die men niet ziet bij mensen die geen RBF hebben.

De wetenschappers stopten 10.000 neutrale uitdrukkingen in een herkenningssoftware om te kijken wat de computer zou aflezen. De software registreert 500 punten van het menselijke gelaat en koppelt ze aan emoties: boosheid, verdriet, geluk, afkeer... Het resultaat: bij een gezicht zonder uitdrukking leest de computer ongeveer 3 procent emoties, de overige 97 procent beschouwt het als neutraal. Ga je evenwel kijken naar bekende resting bitch faces, dan loopt de hoeveelheid emoties op tot 6 procent.

Mensen met RBF tonen dus meer emoties dan andere, vooral minachting en afkeer. Die negatieve emoties leest men af door de stand van de oog- en mondhoeken. Ooghoeken die zich van nature schuin naar beneden richten, geven het gezicht een vermoeide en depressievere aanblik. Als de mondhoeken schuin naar beneden staan, dan lijkt een persoon van streek te zijn.

Lees ook: Waarom sommige mensen ongewild boos kijken wanneer ze ouder worden

Wat is de impact van een RBF?

Waarom hebben sommigen een RBF en anderen niet? Op die vraag is nog geen eenduidig antwoord. Volgens de onderzoekers spelen culturele verschillen en gendervooroordelen mogelijks een rol in de perceptie van RBF. Oost-Europese mensen beschouwt men bijvoorbeeld als erg stoïcijns, want ze tonen niet veel emotie. Bovendien zijn de meeste mensen van wie men zegt dat ze een RBF hebben, vrouwen. Ook zouden genetica en ouderdom een rol spelen. In toekomstig onderzoek willen de onderzoekers bepalen waarom sommige mensen een RBF hebben en wat het zegt over iemands psychologie. Ook willen ze begrijpen waarom mensen zo negatief reageren op iemand met een RBF.

Ander onderzoek toont namelijk aan dat men mensen met een RBF bestempelt als introvert en dominant. Dit zijn persoonlijkheidskenmerken die in een sollicitatiegesprek of de zoektocht naar een partner niet goed scoren. Mensen koppelen een gezichtsuitdrukking dus niet altijd los van een persoonlijkheid. Wie een RBF heeft, krijgt daarom vaak te maken met vooroordelen. Anderen denken dat ze niet vriendelijk zijn. Ze zullen dan ook minder snel benaderd worden.

Lees ook: Verraadt ons gezicht hoe we ons voelen?

Kan je iets doen aan een RBF?

Enkele simpele trucjes helpen al om komaf te maken met je resting bitch face.

  • Als je iemand aankijkt, kijk dan omhoog. Dit maakt je ogen meer open en minder teneergeslagen.
  • Je kan ook dit proberen: plaats je tong tegen de achterkant van je bovenste tanden. Je gezichtsspieren ontspannen zo en geven een aanzet tot een lichte glimlach.
  • Met eyeliner en oogschaduw op je bovenste ooglid, kan je bovendien je blik meer open maken.
  • Vervang je neutrale frons door een bescheiden glimlach. Als je van nature afhangende mondhoeken hebt, kan je je wangen iets omhoog houden. Zo lijkt het alsof je glimlacht in plaats van fronst.
  • Trek je wenkbrauwen op. Dit doe je ook telkens wanneer je iemand herkent. Zo geef je een vriendelijk signaal en lijk je meer benaderbaar.
  • Gebruik accessoires. Een bril (zelfs een nepbril) kan je uiterlijk drastisch veranderen en zelfs helpen om je RBF te maskeren. Ook leuke oorbellen en fleurige kleding werken goed als contrast, als je een onbenaderbare gezichtsuitdruking hebt.
  • Anderzijds kan je proberen om vrede te nemen met je RBF, want er zijn ook voordelen: mensen met een RBF doen meer hun best om geen verkeerde indruk te wekken. Daardoor ontwikkel je betere communicatievaardigheden. Op termijn leidt dat tot betere relaties.

Lees ook: Wat is emotionele intelligentie?

Bronnen:
https://edition.cnn.com
https://www.huffpost.com
https://www.scienceofpeople.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram