Scheiding op jonge leeftijd is slechter voor gezondheid dan scheiding op oudere leeftijd

nieuws Jonge mensen die scheiden hebben meer gezondheidsklachten dan mensen die op oudere leeftijd scheiden. Tot die verrassende conclusie komen Amerikaanse onderzoekers in een studie gepubliceerd in het vakblad Social Science & Medicine.
Zij analyseerden de zelfverklaarde gezondheidstoestand van bijna 1.300 mensen over een periode van 15 jaar, en gingen na wat de invloed van een scheiding was op de gezondheidstoestand.

Mensen die scheidden tussen de leeftijd van 35 en 41 jaar evalueerden hun gezondheidstoestand slechter in vergelijking met niet-gescheiden leeftijdsgenoten dan mensen die scheidden op de leeftijd van 44 tot 50 jaar.

Het negatieve effect van een scheiding op de gezondheid was groter bij de babyboom generatie (geboren na 1950) dan bij oudere koppels. De onderzoekers hadden het omgekeerde verwacht omdat scheiding vandaag veel meer voorkomt en meer aanvaard wordt. Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat de druk om te trouwen en getrouwd te blijven voor oudere generaties veel sterker is, en een echtscheiding dan ook eerder wijst op een zeer ongelukkig huwelijk, waardoor een echtscheiding eerder als een opluchting dan als een mislukking wordt ervaren.

Een andere vaststelling was dat vooral het echtscheidingsproces een impact heeft op de gezondheid. Er bleek namelijk geen verschil te bestaan tussen mensen die tijdens de hele duur van de studie gescheiden of gehuwd waren. Het is vooral tijdens de periode dan men uit elkaar gaat, dat mensen zich minder goed voelen.

bron: Social Science & Medicine, 28 January 2012 DOI: 10.1016/j.socscimed.2011.11.037

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram