Enkele ei-weetjes:

Laatst bijgewerkt: mei 2021

dossier Het ei staat bekend als symbool van het leven, van de opstanding en van Pasen. Een ideaal moment voor een gezonde kijk op het ei. Eieren zijn lekker, voedzaam, gemakkelijk en snel klaar te maken, gedurende ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast én goedkoop. Eieren passen goed in een gezonde voeding en kunnen perfect ter variatie van een portie vlees of vis.

Enkele ei-weetjes:

Eieren zijn nutriëntdense voedingsmiddelen

Eieren zijn niet alleen rijk aan hoogwaardige eiwitten maar zijn ook een goede bron van de mineralen fosfor, ijzer en zink en van de vitaminen A, D, B2 en B12. Eieren bevatten ook de carotenoïden luteïne en zéaxanthine die mogelijk bescherming bieden tegen ouderdomsgebonden oogziekten zoals cataract en maculadegeneratie. Eieren leveren ten slotte maar relatief weinig calorieën. Een middelgroot gekookt ei levert ongeveer 90 kcal.

Hoe zit het met de cholesterol in eieren?


Het wit van ei is vrij van cholesterol. De eidooier bevat gemiddeld 200 mg cholesterol. Cholesterol aanwezig in voedingsmiddelen heeft minder invloed op het bloedcholesterolgehalte dan vroeger werd gedacht. Verzadigde vetzuren blijken grotere boosdoeners. Personen die kampen met een cholesterolprobleem moeten vooral aandacht besteden aan hun inname van verzadigde vetzuren. Deze zijn terug te vinden in vette vleeswaren en vette kazen (geef de voorkeur aan magere soorten), boter, margarines verpakt in een wikkel en allerhande vette en zoete snacks en tussendoortjes. Wie hiermee rekening houdt en ook volop kiest voor volkoren producten, groenten en fruit kan ter afwisseling met een gerust hart van een eitje genieten.

De versheid van een ei zelf controleren

Als je een vers ei breekt, zie je een bolronde, stevige dooier en gelatineachtig wit van ei dat weinig uitloopt. Je kan het ei ook onderwerpen aan de drijfproef. Neem een kom met zout water en leg het ei erin. Blijft het ei plat op de bodem liggen, dan is het vers. Hoe meer de stompe kant van het ei naar boven komt, hou ouder het is. Na ongeveer 6 weken is de luchtkamer zo groot geworden dat het ei zelfs kan blijven drijven. Op dat moment zit er niets anders op dan het ei weg te gooien. Wil je jezelf al die testmoeite besparen? Let dan gewoon op de houdbaarheidsdatum. Bewaar eieren altijd in de koelkast.

Lees ook: Hoe vers is een ei?

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram