Hoeveel moet je drinken bij een fysieke inspanning ?

123-sport-drinken-water-9-28.jpg

nieuws Veel sporters drinken massale hoeveelheden water tijdens de training en vooral tijdens wedstrijden, uit schrik voor uitdroging. En dat kan ernstige gevolgen hebben.

Het is een advies dat we wel vaker te horen krijgen: ‘je moet drinken voordat je dorst krijgt om een tekort aan vocht te vermijden’. Maar dat advies is wel verkeerd. Erger nog, het kan leiden tot hyponatremia. Dat is een situatie waarbij het zoutgehalte in het organisme aanzienlijk daalt waardoor er zich water gaat opstapelen in de cellen. Die cellen ‘zwellen op’ wat een risico op oedeem geeft (vooral in de hersenen). Sterfte ten gevolge van hyponatremia bij sporters is zeldzaam, maar het komt voor.

Wat gebeurt er bij hyponatremia ? Als je te veel drinkt bij een grote inspanning neemt het lichaam meer water op dan het kan afvoeren via de transpiratie of via de urine. Het is dus zeer belangrijk dat een sporter voldoende oog heeft voor het juiste evenwicht tussen zijn behoeftes (uitdroging voorkomen) en overdaad (hyponatremia voorkomen). Zeker als je weet dat de symptomen van hyponatremia in het begin vrij vaag zijn (hoofdpijn misselijkheid, verwarring …) of zelfs helemaal onbestaand. Als ernstige hyponatremia niet tijdig behandeld wordt, kan ze vrij snel fataal worden.

In een wetenschappelijk tijdschrift dat sportthema’s behandelt stonden recent volgende aanbevelingen: de beste houding is drinken wanneer je voelt dat je dorst krijgt, met het dorstgevoel wil je lichaam de boodschap geven dat het zich in het begin van het uitdrogingsstadium bevindt en door op dat moment water (of een sportdrank) te drinken kan je het tekort aan vocht meteen compenseren. Drinken volgens je dorstgevoel is meer dan voldoende. Te veel drinken geeft niet alleen een risico op hyponatremia, het kan ook nefast zijn voor de prestaties.

bron: Clinical Journal of Sport Medicine (http://journals.lww.com/cjsportsmed/pages/default.aspx) via Body Science

Laatst bijgewerkt: november 2015
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram