Een steenmarter in huis: wat kunt u eraan doen?

nieuws De laatste jaren komt de steenmarter in Vlaanderen meer en meer voor. Ze nemen vaak hun intrek in gebouwen, vooral op zolders, in kelders, tussen de isolatielaag onder het dak of in de spouwmuur, in schuren en tuinhuisjes. Dat kan voor flink wat overlast zorgen. Klachten betreffen dan vooral nachtlawaai, geurhinder (uitwerpselen, prooiresten), beschadiging (dakisolatie, elektrische kabels). Steenmarters op zolder of in huis kunnen ook een vlooien- of bromvliegplaag veroorzaken. Zo moest vorig jaar in Nederland een schooltje worden gesloten vanwege geurhinder en een hardnekkige vlooienplaag. Regelmatig treffen we ze ook aan onder de motorkap van auto’s, waar ze de elektrische bedrading kunnen beschadigen.

De steenmarter (Martes foina) is een 40-50 cm lang roofdier. Een volwassen steenmarter heeft zowat het formaat van een slanke huiskat, met een dikke pluizige staart. Het lichaam is beige tot lichtbruin, de poten en de staart zijn donkerbruin. Het dier heeft een opvallend witte keelvlek, die doorloopt naar beide voorpoten.

Soms vindt men op zolder of in schuurtjes uitwerpselen van de steenmarter: 4-8 centimeter lange en 0,5-1,5 centimeter dikke ‘worstjes’ met een gedraaide punt, vaak in de vorm van een vraagteken. Als de ondergrond stoffig is kunt u misschien ook voetsporen ontdekken. Een andere aanwijzing vormen krabsporen op bomen, struiken, muren, regenpijpen of dakgoten.

Wat kan u doen?
Steenmarters zijn in ons land beschermd. Dat betekent dat u ze niet mag vangen of doden. Het is overigens ook geen oplossing aangezien vrijgekomen territoria bijna onmiddellijk worden ingenomen door een andere steenmarter.
De enige oplossing bestaat erin om uw zolder of kelder ongeschikt te maken voor de marters.

• Bij valavond, als de diertjes actief worden, zal regelmatig lawaai en fel licht er voor zorgen dat ze een andere woonplaats opzoeken.

• In de handel is anti-marterspray te verkrijgen, vooral effectief om onder de motorkap van geplaagde auto’s te spuiten, maar ook bruikbaar op zolders en andere gesloten ruimten. De geur is voor marters zo intensief dat zij andere oorden zullen opzoeken. Ook restjes parfum, ammoniak, bleekwater, toiletblok met sterke citroengeur, mottenbollen enz. kunnen helpen om de marters te verjagen.

• Een elektrisch toestelletje dat ultrasoon geluid voortbrengt en in de handel verkrijgbaar is. Ervaring leert echter dat dit doorgaans niet effectief is.

• Schrikdraad: er zijn systemen beschikbaar waarbij geëlektrificeerde plaatjes her en der onder de motorkap van de wagen worden geplaatst
Wanneer het gelukt is de steenmarter te verjagen, kunt u best de toegang tot de zolder of kelder afsluiten om herhaling te voorkomen. Een geschikte schuilplek wordt snel teruggevonden door het geurspoor van de vorige bewoner. Zorg er bij de afsluiting van de zolder steeds voor dat u zeker bent dat alle dieren (ook de jongen!) buiten zijn. Opgesloten steenmarters kunnen sterven en nadien door ontbinding voor nog meer stankoverlast zorgen dan de levende dieren al deden, of zich een weg naar buiten forceren en zo nog meer schade veroorzaken.

Toegang tot gebouwen afsluiten
In veel gevallen is het afsluiten van de toegang niet eenvoudig, omdat steenmarters uitstekende klimmers zijn.
Een opening van 5 cm doorsnede is al voldoende om binnen te geraken (bv. door een dakpan op te heffen). Vooral bij rieten daken is het moeilijk om de dieren buiten te houden. Hierbij zou u aan de binnenzijde kippengaas kunnen aanbrengen om alles goed af te sluiten. Verluchtingsgaten kunt u ook afsluiten met een stevig gaas met kleine openingen (<5 cm). Indien de opening in zijn geheel moet opengehouden worden kan in de opening een vooruitstekende en naar beneden toe schuin afgezaagde, gladde buis (metaal, pvc) van een gepaste diameter worden aangebracht.

• Weet u niet langs waar de steenmarter binnenkomt, dan kunt u in de mogelijke toegangen een prop papier of doek stoppen. Als deze er de volgende dag uitgeduwd is, kent u al minstens één van de toegangen. Vindt u de toegang niet of is het niet mogelijk om deze af te sluiten, dan kunt u een nieuwe bewoner (of een oude bewoner die zijn schrik overwonnen heeft) opnieuw verjagen (en met wat geluk duurt het een hele tijd vooraleer er een nieuwe bewoner opdaagt).

• Een ruwe bakstenen muur kan zonder veel moeite beklommen worden. Een voldoende brede en gladde plaat of enkele schrikdraden tegen de muur aanbrengen biedt een oplossing.

• Overhangende takken die contact maken met een dak worden als loopbrug gebruikt en snoeit u dus best terug. Klimplanten tegen de gevel maken het de steenmarter al helemaal gemakkelijk. Om te verhinderen dat een steenmarter in een boom klimt en zo uw huis bereikt, kunt u een boomkraag of een gladde strook rond de stam aanbrengen. Hetzelfde geldt voor gemakkelijk beklimbare regenpijpen.

Raakt het probleem na de nodige pogingen echt niet opgelost, dan kunt u alsnog contact opnemen met de plaatselijke bos- of natuurwachter van het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Bij ernstige schade kan u een schadevergoeding vragen via het Vlaamse Minafonds. U moet dan wel bewijzen dat de schade veroorzaakt is door een steenmarter. Bovendien geldt er een franchise van 300 €.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram